Предлагат отпадане на външното оценяване за 4 и 10 клас, и промени в изпита за 7 кл. и матурите

Да бъдат отменени само за тази учебна година националното външно оценяване за четвърти и клас и националното външно оценяване за десети клас, а при провеждането на националното външно оценяване в седми клас да се изготвят въпроси и задачи само от учебния материал, изучаван през първия учебен срок

Тези предложения ще направи пред ръководството на Министерството на образованието и науката Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България. Това съобщи за БТА председателят на СРСНПБ Диян Стаматов, който е и директор на 119-то Средно училище в София.

Предлаганите промени са заради грипните ваканции и продължителните неучебни дни през тази учебна година, свързани с ограничаване на разпространението на коронавируса.

Резултатите от реализирано национално проучване в 410 училища в цялата страна, направено от 22 до 25 март тази година, показват, че от анкетираните директори 81 процента са на мнение, че национално външно оценяване в четвърти клас само тази година не трябва да има, каза Диян Стаматов. Той добави, че от анкетираните директори 77,8 на са на мнение, че национално външно оценяване в десети клас също само през тази година не трябва да има.

По новия Закон за предучилищното и училищното образование сегашните десетокласници трябва да са първите, които ще се явяват на национално външно оценяване в десети клас. Нашите предложения за отпадане на външните оценявания в четвърти и в десети клас са само за тази учебна година, защото тя ще бъде много различна във финала си, коментира Стаматов.

Попитан какво ще стане с държавните зрелостни изпити в 12-и клас, Диян Стаматов заяви, че „това е най-важният клас и никак не ми се иска, и на никой не му се иска да преместваме по-назад във времето държавните зрелостни изпити, както и да се отлагат във времето баловете на зрелостниците“. Нашето предложение за 12-и клас е материалът в държавните зрелостни изпити да включва изученото само през първия учебен срок, както искаме това да стане и при националното външно оценяване в седми клас, обясни председателят на СРСНПБ.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на няколко пъти заяви, че заради сегашната ситуация с коронавируса, не само в Европа, но и в света, той ще води разговори с министрите на образованието от ЕС, които ще са свързани с кандидатстването в университетите в чужбина.

На въпрос дали ще бъде удължен през тази година срокът за прием и кандидатстване в университетите в чужбина, тъй като много български зрелостници отиват да учат всяка година в чужди университети, Диян Стаматов каза, че „сроковете за кандидатстване в чуждите университети започват от 20-27 юли, поне така беше до този момент“. Убеден съм, че ще се стигне до консенсус, защото тази ситуация не е само български проблем, а е и европейски проблем. Европейските министри на образованието ще стигнат до консенсус и те имат свои събирания на всеки 15 дни, изрази увереност Стаматов.

Той отбеляза, че българските университети през тази година няма да имат предварителни кандидатстудентски изпити заради тази извънредна ситуация и ще съобразят приема си на първокурсниците с нея.

По-рано днес министър Красимир Вълчев заяви категорично, че „няма да има нулева година“. Запитан дали има възможност за отмяна на матурите, той отговори: „Силно съм обнадежден, че системата за толкова кратко време успя да се мобилизира. Имаме 2-3 месеца до изпитите. За 3 дни успяхме да минем на дистанционно обучение. Предполагам, че бързо ще се адаптираме и към променени дати, ако се налага. Ако дигиталното обучение е до 13-ти или 20-ти април, може и да не се наложи промяна на изпитите. Ако продължи и след това, не е невъзможно отлагане“.

И допълни: „Най-трудно е с учениците в 12-ти клас. В момента обменяме информация с министрите на образованието на другите страни. Всички са предпазливи да вземат такова решение, тъй като това изисква и съгласуване с висшите училища. Убеден съм, че те също ще отложат приема“.

Източник: Dir.bg

Подобни статии

ДНСК спира строителството на „Златен век“

От компанията се заканиха да заведат дело срещу държавата в Страсбург...

Още в катергорията

ДНСК спира строителството на „Златен век“

От компанията се заканиха да заведат дело срещу държавата...

Разрешиха болничните свиждания

От 22 юни се разрешават свижданията при пациенти с болничен...

Евростат: Потреблението в България е под средното в ЕС

Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва материалното благосъстояние на домакинствата. През...