БСП дари средства на БАН за продължаване на изследванията за антивирусен препарат

Парламентарната група на „БСП за България“ дари средства на Департамента по вирусология към Българската академия на науките /БАН/ за продължаване на техните изследвания за антивирусен препарат

„Правим това дарение в името на бъдещето, в името на науката“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след среща с учени от БАН. „Вярваме в капацитета и във възможностите на българските учени за търсене и намиране на лекарство срещу коронавируса“, посочи тя. Нинова отбеляза, че учените се нуждаят от 30 хиляди лева, за да продължат изследванията си, които БСП им дарява.

Доц. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН, благодари за дарението на БСП и посочи, че то ще бъде използвано за изследванията на Департамента по вирусология във връзка с намирането на вещества с антивирусна активност. Имаме готови 22 химически синтезирани съединения и растителни екстракти от лечебни растения. Имаме на разположение и щам на коронавирус 229Е, който е изолиран преди десетилетия и вече не е така опасен за хората, но все пак ще работим в условията на премерен риск, посочи тя.

Доц. Петрова обясни, че щамът е изолиран от хора с настинка през 80-те години и е предоставен от българската банка за промишлени микроби и клетъчни култури.

Дарението ще послужи за закупуването на клетъчни линии, които са специфични за щама, за да направим изследванията на антивирусните вещества, и дълбоко вярваме, че ще намерим съединение, което да послужи като терапевтик или дезинфектант за борбата с коронавируса, каза доц. Петрова. Тя отбеляза, че в института се извършват и изследвания в Департамента по имунология, които са в доста напреднал стадий, за изработването на ваксина. Приготвянето на ваксина е доста дълъг процес, включва животински модели, човешки доброволци, така че там финансирането трябва да бъде и доста по-сериозно, коментира доц. Петрова.

На въпрос относно предстояща актуализация на държавния бюджет, председателят на БСП Корнелия Нинова коментира, че поне от десетина дни призовават за актуализация на бюджета.

„Добре е, че най-накрая управляващите са узрели за това, че трябва да се направи актуализация на бюджета и бъдещите разходи за борба с коронавируса трябва да минат през парламента“, заяви тя. Дали ще подкрепим зависи от това какви параметри на актуализацията правителството ще представи пред нас, добави Нинова.

Лидерът на БСП коментира още, че са разбрали за възможността да се тегли заем от медиите, която практика многократно са осъждали. Засега ще изчакаме с мнение, тъй като има едно непостоянство в позициите на правителството, допълни тя.

Източник: БТА

Подобни статии

Ангел Кунчев: В началото сме на четвърта вълна от Covid-19

“Ще се ваксинираме с трета доза наесен”, предположи държавният здравен инспектор България...

Още в катергорията

Ангел Кунчев: В началото сме на четвърта вълна от Covid-19

“Ще се ваксинираме с трета доза наесен”, предположи държавният...

Голяма част от София остава без топла вода

Заради цялостно спиране на ТЕЦ "София - Изток" от...

Новозаразените с коронавирус са 94

9 са излекуваните 94 са новите случаи на коронавирус у...