ДФЗ отпуска 3 500 000 лв. за реализация на родното производство на агнешко месо

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ реши да отпусне до 3 500 000 лв. помощ de minimis на кланици за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2020 г., информираха от финансовата институция.

Помощта има за цел да подпомогне родните производители да реализират на пазара отгледаните от тях агнета и ярета при въведеното извънредно положение у нас заради пандемията от коронавирус (COVID-19). Срокът за кандидатстване по държавната помощ е от 31 март до 31 май 2020 г., като субсидиите ще бъдат платени до 30 юни 2020 г.

Подпомагане ще получат кланиците, които са свързващото звено между земеделските стопани и търговците. Те ще изкупуват живи агнета и ярета от фермерите и ще извършат клането на животните. Подпомагането е насочено към малките и средни фермери, чиито стада не надхвърлят 500 глави животни. Добитото месо ще се реализира на територията на цялата страна.

В България има действащи 64 кланици, които могат да извършват клане на дребни преживни животни.

Единичната ставка е в размер на 7 лв. за едно дребно преживно животно. За да получи подпомагането кланицата следва да е закупила от земеделските стопани дребно преживно животно на цена не по-ниска от 5 лв./кг. живо тегло без ДДС.

Указанията за държавната помощ ще бъдат публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“.

Подобни статии

Китай се прицели в икономически растеж от поне 6% за тази година

Китай си е поставил за цел икономически растеж от поне 6...

Още в катергорията

Китай се прицели в икономически растеж от поне 6% за тази година

Китай си е поставил за цел икономически растеж от...

Иновативни жилища в София вече се населяват (СНИМКИ)

 В тях ще бъдат настанени около 300 души Три мнoгoфaмилни...

Увеличава се броят на свободните жилища

Пандемията, предизвикана от коронавируса, само за година напълно промени...