Хипократовият воин

Кризата с COVID-19 завари целия свят неподготвен. Наднационалните институции като Европейски съюз и НАТО заскърцаха жалногръмовно и показаха учудваща неефективност в ангажимента си за защитата на живота, здравето и препитанието на хората. Начело излязоханационалните държави, които поединично предприеха конкретни мерки за спасение на своите граждани и за намаляване на щетите от пандемията

В рамките на този апокалипсис, стоварил се върху човечеството, в България се появи един положителен герой лекарят – генерал Венцислав Мутафчийски. Началникът на Военно медицинска академия се оказа точният човек на точното място! От една страна, той има компетентност  и професионална експертиза, умение и воля да координира и контролираизвънредни ситуации, но от друга – притежава качества, които не се учат в университети и школи – той хем умее да респектира и дисциплинира обществото (за да си стоят хората вкъщи), хем да го успокоява, без да внушава паника и страх. Неуморно и всекидневно ген. Мутафчийски демонстрира сериозно и адекватно поведение, с ярко изразено чувство за дълг и себеотдаване и така успява да постави хаоса под контрол, да очертае перспектива и да вдъхне надежда на обществото.

Комбинацията на лекар, призван от Хипократовата клетва да се грижи живота и здравето на хората, и на военен, призван от клетвата за защита на Отечеството, е отлична комбинация за изпълнение на сложната и отговорна задача, пред която е изправен. Преминал през българската армия и реални военни мисии зад граница, през ада на Кербала и на атентата в Сарафово, през спасяването на войници и офицери в реални бойни условия, ръководител на авторитетна национална институция като ВМА, той се е запазил отзивчив, почтен, емоционален и искрен човек. И честен защитник на държавността срещуспекулата и търгашеството в момент на криза. Обществото ежедневно усеща това и му се отблагодарява с доверие и надежда!

В социалните мрежи, които са огледало и отдушник на обществените настроения, генерал, проф. д-р Мутафчийски се радва на изключителна популярност. Наред содобрението и положителните оценки, интернет прелива и от доброжелателни колажи – но и ведните и в другите водеща е искрената симпатия към него. Показателен е и огромният личен рейтинг, който отбелязват социолозите. Той е белег, че хората имат доверие на действията на Щаба и са готови да спазват препоръчаните мерки и ограничения в своя живот, с коетогенералът се доказва като лидер в професионалната си дейност.

Без да има претенциите за безгрешност и истина от последна инстанция (рядко качество за публичните фигури на днешно време),Генералът с бяла престилка съумява онлайн, без поза и себеизтъкване да поднесе на българските граждани новините около епидемията с нужната обективност и такт. Именно затова Щабът, който той оглавява, е и трябва да остане основното, единственото звено в битката срещу епидемията на територията на Република България. Единоначалието днес не е просто уставен принцип, а и необходимост. „Много баби хилаво дете” е не просто поговорка, а жизненоважна мъдрост. Нека да продължим да се доверяваме на Щаба начело с генерал Мутафчийски, като му запазим мандата да довърши успешно своята отговорна мисия.

Успех, господин Генерал!

Кураж, Докторе!

Проф. Светлана Шаренкова

Подобни статии

СЗО: Има вероятност Омикрон да се разпространи в световен мащаб

Световната здравна организация (СЗО) определи вероятността за по-нататъшно разпространение в световен мащаб...

Още в катергорията

СЗО: Има вероятност Омикрон да се разпространи в световен мащаб

Световната здравна организация (СЗО) определи вероятността за по-нататъшно разпространение в...

Проф. Витанов: За Коледа ще имаме 30 000 починали от COVID-19

„Много предварително се наплашихме от варианта Омикрон. Ако не...

Президентът Румен Радев свиква първото заседание на 47-ото Народно събрание на 3 декември

Президентът Румен Радев свиква първото заседание на 47-ото Народно...