Хотелиери в Сандански масово освобождават персонал

В част от обектите работниците вече са съкратени, а в други предстои това да стане следващата седмица, твърдят от сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите

Хотелиерите в Сандански започнаха масово да освобождават персонала си, съобщава БНТ.

В част от обектите, които посрещат гости целогодишно, работниците вече са съкратени, а в други предстои това да стане следващата седмица, казаха от сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански.

След обявяване на извънредното положение в страната, повечето хотели в Сандански пуснаха персонала си в отпуск. Две седмици по-късно обаче започва масово освобождавани на заетите в сферата на туризма в града.

„При нас персоналът е около 160 човека грубо, като можем да кажем, че около 90% ще бъдат освободени, считано от следващата седмица. Това е така към момента, може и да се промени, още нищо не знаем, просто изчакваме решението на собствениците“, казва Георги Митрев – секретар на сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански.

В много от хотелите в града през следващите дни ще останат на работа само служителите, наети за охрана и поддръжка на сградите.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Основната причина за масовото освобождаване на персонала е липсата на каквито и да е приходи в хотелите към момента. Те обаче продължават да имат разходи за електричество и други комунално-битови услуги. Налага се и да връщат пари и за отменени резервации.

„Това, което се опитваме да правим, е да преместваме резервациите за по-късен етап, примерно до края на годината. Някои хора проявяват разбиране, други искат да им се връщат суми, което така ще ни затрудни допълнително, но те са си в правото напълно“, казва Митрев.

Станислава Поповска, директор на Регионална служба по заетостта в Благоевград казва, че за първата седмица, 16-20 март, от обявяването на извънредното положение, в петте дирекции по труда на територията на област Благоевград са регистрирани над 550 безработни.

Точния брой на освободените от работа служители, които са били заети в сферата на хотелиерството и ресторантьорството в област Благоевград, ще стане ясен в средата на месец април, казаха от Регионалната служба по заетостта.

Подобни статии

Марияна Николова: Ресторантите отварят от 1 март на 50% капацитет

До 6 човека на маса и до 23.00 часа работно време   Рecтoрaнтитe...

Още в катергорията

Азербайджан спря доставките на газ за Турция и Европа заради технически проблеми

"Доставките на газ са временно преустановени поради техническа неизправност...

АПИ стартира обществена поръчка за проектиране на ремонт на Дунав мост при Русе

Бъдещият изпълнител ще трябва да направи подробно обследване на...