КНСБ: Над 37 000 работещи са засегнати от кризата с коронавируса

Най-много засегнати предприятия извън ресторантьорство, хотели, туризъм и кафетерийната сфера има в сектор „Преработваща и лека промишленост“, производство на авточасти, автомонтьорство и култура

Над 37 000 работещи в 63 големи и средни предприятия у нас са засегнати към момента от започналата криза заради глобалната пандемия с Covid-19 и въведеното извънредно положение. Това показва проучване на КНСБ към 27 март, направено чрез регионалните структури на конфедерацията в цялата страна, съобщи БНР. Повечето от фирмите пускат работниците си в платен отпуск.

Събраните от синдиката данни показват, че 78% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск. 22% прибягват към неплатен, а в 13 на сто от фирмите се стига до освобождаване на работещи или пък предстоят съкращения.

Най-много засегнати предприятия извън ресторантьорство, хотели, туризъм и кафетерийната сфера има в сектор „Преработваща и лека промишленост“, производство на авточасти, автомонтьорство и култура.

По информация на регионалните структури на КНСБ се очертава най-голям ръст на регистрираните безработни в Бюрата по труда в областите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница и Стара Загора.

Подобни статии

Министър Бозуков: Парите за земеделския сектор ще бъдат разплатени в срок

Приоритетът ни е секторът да функционира нормално и без сътресения. Това...

Още в катергорията

Министър Бозуков: Парите за земеделския сектор ще бъдат разплатени в срок

Приоритетът ни е секторът да функционира нормално и без...

Кабинетът потвърди: Разузнаването, ДАНС и ДАТО са без шефове до септември

Припомняме, че по-рано днес министърът на вътрешните работи Бойко...