Министър Ангелкова призова хората да не си искат парите от туроператорите

Николина Ангелкова се надява на късен летен сезон, предимно за вътрешни туристи 

„На практика туризмът в момента не функционира. Не само в България, в целия свят. Той е спрял. Няма авиокомпания, която да извършва полети в пълен обем. Няма как в тази ситуация туризмът да функционира, защото най-важното е здравето. Това е цел №1 – да се овладее пандемията от коронавируса“.

Това заяви пред „Нова“ тв министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й, ако тази ситуация продължи повече от 2-3 месеца, със сигурност ще има фалити на туроператори.

„В момента е много трудно да се направят конкретни анализи. Единствено в момента работят хотелите, но в много ограничен капацитет, при стриктно спазване на санитарно-хигиенните изисквания“, каза още Ангелкова.

Според нея за помощ на туроператорите в момента еврокомисията предлага „ваучери до 25 000 евро тип „грант“, с което да подпомогнат малките и средни предприятия в сектора“.

„Трябва да се уточнят и конкретните условия, защото ресурсът не е неограничен – добави Ангелкова. – Отделно за сектора (на туризма) важат и всички тези мерки, които бяха обявени от премиера и доразвити от вицепремиера Дончев и г-н Мавродиев, като шеф на българската банка за развитие – всички тези предприятия ще имат достъп през търговските банки до възможностите за кредитиране при облекчени условия“.

Ангелкова коментира и замисъла на туроператорите да не връщат пари за вече предплатени услуги, а да издават на клиентите си ваучери за ползване на туристическия пакет в рамките на 24 месеца. Този замисъл обаче има и много противници.

„Няма как всички страни да са удовлетворени на 100%, защото има огромна липса на ликвидност. Това, което възнамеряваме е, до 13 май – т.е. до един месец след изтичане на извънредното положение, туроператорите да не възстановяват сумите към потребителите, защото този срок от 14 дни (за връщане на пари при неизвършена услуга) спира да тече в рамките на извънредното положение. Препоръчваме най-горещо и разчитаме на разбирането на потребителите е да приемат възможността за ваучер за срок от 24 месеца, така че, когато ситуацията премине, пътуването да бъде реализирано. В противен случай трябва всички туристически агенции да възстановят всички средства до 13 май. Те няма да имат ликвидност и ще изпаднат в положение на несъстоятелност. И тогава пак потребителите ще трябва да очакват възстановяване на своите претенции през съда. Така че преценката е много тежка в тази ситуация“.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Министър Ангелкова направи и прогноза за предстоящия летен сезон. Тя наблегна на това, че за периода от декември до февруари „имаме над 1 338 000 чуждестранни туристи, или 9,5% ръст“. И добави:

„На практика 2020 г. се очертаваше да бъде една от най-добрите за българския туризъм, но, за съжаление, това остава в статистиката, защото никой нямаше как да предвиди тази пандемия. Това, което в момента предвиждаме по отношение на летния туристически сезон като един реалистично-оптимистичен сценарий – ако започнем юли-август, което ние в момента планираме на първо четене, бихме могли да имаме един късен летен сезон и разработваме кризисна рекламна стратегия, насочена основно към вътрешиния ни туризъм и към съседните пазари. Защото много зависи кога авиокомпаниите ще започнат да възстановяват своите полети, от кои дестинации …“.

Що се отнася до това дали при наличие на такъв късен летен сезон се предвижда да има облекчения за „вътрешните туристи“, като безплатни чадъри, промоции или по-ниски цени, Ангелкова не се обвърза с директен отговор, а заяви:

„Това, което зависи от нас, разбира се обсъждаме непрекъснато всичко – на масата са всякакви възможности. На първо място обсъждаме възможността за туристически ваучери по отношение на българите, които искат да почиват по нашето Черноморие, включително и възможностите за безплатни чадъри и шезлонги. В момента, както се казва, правим сметката, за да видим как ще се отрази това на бюджета. Защото със сигурност това ще изисква определени отстъпки в една или друга посока, така че разработваме различни възможности, които да насочат интереса на българите към българското Черноморие и това да подпомогне донякъде да реализираме един късен летен сезон, ако изобщо го има, разбира се“.

Подобни статии

Васил Велев: Компенсацията за по-скъпия ток е недостатъчна

Компенсацията от 50 лв. за мегаватчас, с която държавата планира да...

Още в катергорията