Оперативният щаб предлага удължаване на мерките до 12 април, 243 са случаите с коронавирус в страната

243 станаха заразените с коронавирус в България. От снощи до този момент има 1 положителна проба. Новозаразеният е от София и не е контактен с някой от другите заболели. Не се потвърждава информацията за едномесечно инфектирано с COVID-19 бебе. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб за борба със заразата 

Той допълни, че Щабът ще предложи на министъра на здравеопазването удължаване на мерките, които трябваше да изтекат утре до 12 април. Според членовете му абсолютно всички, които пристигат от чужбина, трябва да бъдат поставени под карантина. Затова Щабът ще препоръча на министъра на здравеопазването в заповедта да отпадне поименното изреждане на страните, от които трябва да бъдат карантинирани пристигналите, и това да бъде валидно за абсолютно всеки един, който пристига в България от чужбина. Това се отнася и за чужденците, които желаят да посетят България – те трябва 14 дни да бъдат под карантина и да удостоверят къде ще прекарат тази карантина, съобщи ген. Мутафчийски.

В „Пирогов“ има 4 интубирани пациенти в тежко състояние, единият от който е в критично, възможно е да има лош изход от лечението, каза той и добави: „8 души във ВМА са нетърпеливи да ги изпишем, но чакаме тестовете им да са отрицателни“.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

„Абсолютно добре са пациентите в Габрово. Чакат да бъдат изписани. Възложил съм да изработим стратегия за изписването, след като бъдат изчистени от вируса. На всеки 11 заразени ние сме открили двама. Според математическия модел ние сме обхванали голяма група от хора“, обясни още ген. Венцислав Мутафчийски.

Той е категоричен, че всички хора с респираторни заболявания трябва задължително да се тестуват и уточни, че вирусът има вътрешна циркулация.

Ген. Мутафчийски обясни, че вече има голям наплив от дарения. „Имаме дарители на много места. Ние ги призоваваме да превеждат в дарителската сметка в Министерството на здравеопазването“, каза той и допълни, че има заявка за дарение от 1 милион лева от частно лице.

На брифинга стана ясно, че спешния телефон 112 обслужва по 1800 души дневно.

Относно носенето на маски като предпазване от заразата, ген. Мутафчийски е категоричен, че те трябва да се носят задължително от болни лица и медицинския персонал. „За останалите граждани, ако се чувствате сигурни по този начин, могат да носят маски, но да знаят, че не са защитени 100% . Да, за собствено успокоение. Но ако има болни, дори и да не са с коронавирус, отговорни пред другите хора ще бъдат, ако носят маска“, коментира ген. Мутафчийски.

СЗО: Степента на вирулентност на COVID-19 не отслабва с разпространението му по света. В САЩ епидемията се разраства: 70 000 заразени и над 1 000 починали. В световен мащаб вече са заразени над 472 000 души, а над 21 000 са починали, над 114 000 са оздравелите.

Световната здравна организация (СЗО) не отбелязва промени във вирулентността или затихването на новия коронавирус в зависимост от разпространението му по света в сравнение с щама, открит в китайската провинция Ухан. Това заяви говорителят на СЗО Тарик Язаревич, цитиран от световните агенции.

„В момента не виждаме никакви индикации, че вирусът се променя значително при своето влияние върху хората в зависимост от региона. В зависимост от страната и региона, се променят само мерките, предприети от правителствата, а също така и възможностите на здравните системи да се справят със ситуацията“, каза още той, отговаряйки на въпроса дали има разлики в ефекта на вируса върху човека в зависимост от региона и дали той отслабва, докато се разпространява по целия свят.

В световен мащаб вече са заразени над 472 000 души, а над 21 000 са починали, над 114 000 са оздравелите.

В САЩ епидемията се разраства: 70 000 заразени и над 1 000 починали, показват данните от университета „Джон Хопкинс“. Само няколко часа по-рано данните бяха за 827 души. Съединените щати са на трето място по брой потвърдени случаи на COVID-19 след Китай и Италия и се счита, че истинският брой на заразените е далеч по-висок.

Интерактивна карта – световен мащаб

Интерактивна карта – България

Брифинг на Националния оперативен щаб, създаден с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Публикувахте от Военномедицинска академия – ВМА в Сряда, 25 март 2020 г.