От началото на извънредното положение у нас са направени дарения за около 6 млн. лева

Събраните средства са използвани главно за купуване на апаратура, консумативи и предпазни средства за болниците

От началото на извънредното положение (13 март) заради коронавируса у нас са дарени около 6 млн. лева. Това показва анализът на Българския дарителски форум, предаде БНТ.

Само до вчера на обяд даренията в цялата страна бяха малко над 5 милиона и 300 хиляди лева.

Половината са от фирми, над 20% са събрани чрез дарителски кампании, 18 на сто от индивидуални дарители, 8% от фондации.

Събраните средства са използвани главно за купуване на апаратура, консумативи и предпазни средства за болниците.

„Пирогов“ е едно от лечебните заведения, които получават най-много дaрения. До момента болницата е получила 12 респиратора, лични предпазни средства и медикаменти за медицинските екипи за около половин милион лева. Дарени са и около 2 млн. лева, с част от които са купени още 12 респиратора.

„И същевременно са осъвременени лабораториите ни, за да може нашата лаборатория в един момент да прави сама тестовете си. Купени са медикаменти, лични предпазни средства за персонала и всичко това, което е необходимо екипите да бъдат защитени и да се чувстват добре, каза доц. Христо Шивачки, председател на борда на директорите в УМБАЛСМ „Пирогов“.

Близо 300 хил. лв. за апаратура и консумативи е получила Университетската болница „Канев“ в Русе. Едно от последните дарения беше по инициатива на студента по медицина Теодор Кожухаров. Той дари 50 защитни костюма и 50 маски за многократна употреба.

„В момента лекарите са пред голяма трудност и мисля, че всички трябва да им помагаме и всички да се пазим“, каза той.

„Искам да Ви благодаря за това дарение, което направихте на болница „Канев“, по-скоро за АГ-комплекса, за който са много необходими, тъй като това е една част, която трябва да бъде много защитена, заяви Иван Иванов, изп. директор на УМБАЛ „Канев“ – Русе.

Кои са дарителите

Ситуацията е динамична, а списъкът на дарителите се увеличава всеки час. В него са корпоративни дарители, големи хранителни вериги, банки, частни лица. Дарения има и от почти целия политически спектър – ГЕРБ, Георги Гергов от БСП, депутатът от ДПС Делян Пеевски, НФСБ, „Воля“.

Пеевски е сред най-големите дарители – той предостави 650 000 лева на „Пирогов“,  осигурявайки 11 животоспасяващи респираторни апарати, защитни облекла и тестове за общо почти 500 000 лв. Дари още 150 000 на Александровска болница. Вчера Пеевски предостави още  686 380 лв. на ВМА за осигуряването на 9 респираторни апарата, за покупката на 2000 защитни костюма за медиците във военната болница, както и за 5 000 теста за коронавирус. Така дарените от него средства за трите големи болници надхвърлиха сумата 1,3 млн. лв.

От Българския дарителски форум твърдо застават зад идеята имената на дарителите да се съобщават в медиите.

Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум, добави, че дарителството се вижда главно в екстремните ситуации, а е добре да има такива примери, защото това създава култура.

„Но тогава, когато тя не е изградена, е много важно тези примери да бъдат видими, не разбира се, за да се хвалим с тях, а по-скоро да ги споделим като вдъхновение за други“, каза още Величкова.