Русия разработва цивилен свръхзвуков самолет

Група млади руски учени работят над концепция за свръхзвуков пътнически самолет, съобщи генералният директор на руския Централен аерохидродинамичен институт (ЦАГИ) Сергей Чернишев

Става въпрос за учени, студенти и аспиранти от Московския физико-технически институт (МФТИ), уточни Чернишев и допълни, че бъдещият самолет ще може да транспортира хора през океани със скорост, която е 7-8 пъти по-висока от скоростта на звука, предава Russia Beyond.

В края на януари руският президент Владимир Путин се изказа в подкрепа на създаването на гражданска версия на свръхзвуков самолет на базата на Ту-160, припомня Интерфакс.

„Трябва да се направи гражданска версия“, каза Путин, докато гледаше полет на новия свръхзвуков ракетоносец Ту-160 „Петър Дейнекин“ на 25 януари в Казан. Той отбеляза, че в момент е по-бързо да се стигне със самолет до Ню Йорк, отколкото от Калининград до Владивосток.

На свой ред началникът на Обединената авиостроителна корпорация Юрий Слюсар съобщи на Путин, че корпорацията вече има проект за подобен свръхзвуков граждански лайнер.

Подобни статии

Следващият iPhone SE ще бъде представен през 2022 година

Смартфонът ще се забави малко повече от останалите Третото поколение на iPhone...

Още в катергорията

Следващият iPhone SE ще бъде представен през 2022 година

Смартфонът ще се забави малко повече от останалите Третото поколение...

Световна компания обмисля затваряне на огромен завод

Решението на Bosh е продиктувано от климатичните промени Климатичните промени...

НАСА предвижда опустошителни наводнения

Ново проучване на НАСА прогнозира рекордни и опустошителни наводнения...