Сериозни мерки се въвеждат в цялата Старозагорска област

От днес ще бъдат затворени кучешките градинки

Изключително сериозни мерки се въвеждат в цялата Старозагорска област. Обявен е вечерен час, като никой няма право да излиза от 21 до 5 часа. Изключения ще се правят за тези, които отиват на работа и за медицински нужди. Заповедта на областния управител Гергана Микова по препоръка на Областния кризисен щаб.

До края на деня кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще издаде заповед, с която се забранява събирането на двама възрастни на едно място.

В момента наблюдаваме хора, които се събират и си говорят. На никой не му е приятно, но такива са правилата. Няма как да се справим по друг начин, трябва да пазим себе си и околните. Постоянно се публикуват снимки от парковете. Явно хората не са разбрали, че е забранено„, коментира Тодоров.

Ще бъде преустановена и практиката за обикаляне на паркове и градинки под претекст за разхождане на кучета.

Кметът призова хората да бъдат отговорни, а не да нарушават разпоредбите. Ще бъдат налагани глоби на нарушителите. Ще има редовни проверки в кв. „Лозенец“ на лицата, за които има информация, че нарушават мерките. Контролът ще бъде засилен.

От днес ще бъдат затворени кучешките градинки.

„Съжаляваме за тази мярка, но хората започнаха да нарушават правилата. Да, можеш да излезеш да си разходиш кучето, но не и да го използваш, за да обикаляш целия град“, категоричен е Живко Тодоров. В заповедта ще бъде описано къде точно можеш да разхождаш домашния си любимец.

Ще бъдат затворени всички магазини освен аптеките и търговските обекти за хранителни стоки

Затягането на мерките идва, след като е регистриран пациент с коронавирус от Стара Загора, а Клиниката по ендокринология в Университетската болница е под карантина, потвърди директорът на болницата проф.д-р Йовчо Йовчев.

Общо 15 лекари, медицински сестри и санитари, обслужващи клиниката се изследват и след това ще бъдат изпратени по домовете. В клиниката остават по местата си приетите по-рано трима пациенти, на които също се правят тестове.

Пациентът е бил приет в клиниката с тежки оплаквания от диабет. Установено е при прегледа, че има и двустранна пневмония, която е активирала и други съпътстващи заболявания. Според проф. Йовчев пациентът е с увредено състояние.

Мъжът е жител на крайния градски квартал „Зора“, а до болницата е бил закаран от сина си.

След установяване на диагнозата пациентът е бил настанен в клиниката по инфекциозни и заразни болести, на този етап не е интубиран.

В Клиниката има ще един пациент, 61-годишен казанлъчанин с корона вирус, неговото състояние е добро, предстои при два отрицателни теста да края на седмицата да бъде изписан.

Предприети са действия за установяване контактите на дядото и сина му в квартал „Зора“, проверяват се всички живеещи в многоетажния блок.

Подобни статии

Министър Бозуков: Парите за земеделския сектор ще бъдат разплатени в срок

Приоритетът ни е секторът да функционира нормално и без сътресения. Това...

Още в катергорията

Министър Бозуков: Парите за земеделския сектор ще бъдат разплатени в срок

Приоритетът ни е секторът да функционира нормално и без...

Кабинетът потвърди: Разузнаването, ДАНС и ДАТО са без шефове до септември

Припомняме, че по-рано днес министърът на вътрешните работи Бойко...