Уважаеми ресторантьори, бих желал да ви задам няколко въпроса за доставките по домовете!

Кой, в какво здравословно състояние и при какви условия приготвя храната, която поръчваме от домовете си по време на карантина и извънредно положение?

От началото на извънредното положение, когато със заповед на министъра на здравеопазването затвориха врати ресторанти, бистра, барове и всякакви обекти за хранене, почти всекидневно чрез медиите представители на ресторантьорския бизнес ни убеждават колко са зле и колко хора са пратили в неплатен отпуск, колко хора са съкратили.

Проблемът със заведенията е в почти всички държави, засегнати от епидемията с коронавирус. Голяма част от тях преминаха на режим кетъринг с доставка на поръчаната храна по домовете.

Тук, обаче, възникват редица въпроси, чийто отговор никой не знае, а липсата на информация ражда всякакви хипотези – в повечето случаи не в полза на предприемчивите кръчмари.

Някои големи световни вериги още преди кризата въведоха онлайн система с видео, чрез която клиентът да може да вижда как се приготвя храната му. След въвеждането но извънредно положение тази практика все повече се прилага в ресторанти в Европа.

Как е у нас?

У нас отговорът е ясен: още никой не е монтирал камери в кухнята на заведението си, или поне не се е похвалил в медиите за това. По-предприемчивите ресторантьори, които нямаха кетъринг обслужване или не работеха с фирми за доставка на храна, бързо се преориентираха и бизнесът им продължава.

При какви условия, обаче?

Затова, уважаеми ресторантьори, когато се явявате пред медиите, за да обяснявате тежкото си положение, бихме желали да получим отговор и на следните въпроси:

Не е ли редно всички ви работници – готвачите си и обслужващия персонал, да са изследвани за наличие на коронавируси?

Колко от вас сте закупили защитни облекла, ръкавици и маски за същите?

Колко от вас сте закупили дезинфектанти на спиртна основа?

Колко от вас подгряват кутиите за доставка?

Колко от вас мерят температурата на персонала ежедневно?

Защо продължавате да предлагате топлинно необработени храни като колбаси, салати, студени закуски и други?

Защо продължавате да вдигате цените при извънредно положение и при намалени цени на горивата и евентуално намаление на природния газ от 1 април?

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Защо куриерите с едни и същи ръкавици докосват доставките, броят парите и връщат ресто, а не работят само с кредитни карти?

Спазвате ли стриктно предписанията на органите по трудова медицина и имате ли такива, както и план за кризисни мерки при заболели?

Дезинфекцират ли се транспортните средства, разнасящи доставките, с необходимите препарати?

И понеже не всичко зависи от вас, уважаеми ресторантьори, имаме въпроси и към държавата:

Какви мерки са приети от държавата по изпълнение на контрола от инспекция по труда, ХЕИ, РЗИ  и други относно доставчиците на храни по домовете?

И изобщо има ли приети специални задължителни мерки към работещите в тази сфера? Която, между другото, не е толкова замряла, поне тази й част, която бързо се преориентира в доставки по домовете.

Подобни статии

Проф. Витанов: За Коледа ще имаме 30 000 починали от COVID-19

„Много предварително се наплашихме от варианта Омикрон. Ако не регистрираме случаи...

Още в катергорията