24 са новите случаи на коронавирус у нас

„Общо броят на починалите 22 души, което е 3.9%“, каза още Мутафчийски, като подчерта, че 42 души са оздравели

24 са новите случаи на коронавирус у нас и така броят на общо регистрираните става 565, съобщи на редовния брифинг на Националния оперативен щаб проф. ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите му увеличението на случаите е с 4.4%. От тях в болници са настанени 16 души.

„Общо броят на починалите 22 души, което е 3.9%“, каза още Мутафчийски, като подчерта, че 42 души са оздравели.

По думите му от новите случаи в София има 15 нови заразени, от които 4 са УМБАЛСМ „Пирогов“, един в УМБАЛ „Александровска“, един от Центъра за спешна медицинска помощ, трима от болница „Токуда“, амбулаторните са 8.

„Във Враца има една жена, която е амбулаторна, във Варна има също една жена, една жена в Пещера, мъж в Пловдив, жена в Русе, Стара Загора – един мъж и в Сливен – мъж в МБАЛ, в Хасково – двама на 33 и 34 години, брат и сестра. Общо са 320 мъже и 245 жени. Най-младият е дете на 1 година, най-възрастният – на 90 години, това е жената, която вчера почина в „Пирогов. Средната възраст на починалите е 66 години“, добави той.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Заразените медици у нас вече са общо 35, като 8 от тях са в столичната „Спешна помощ“.

„По-интересен е случаят със 17-годишния младеж от Русе. Той е успял да зарази 7 свои съученика, което потвърждава и тезата – тези тумби, които се движат из София, рязко се увеличава рискът“, каза още ген. проф. Венцислав Мутафчийски по повод случая в Карнобат със заразен ученик, за който беше съобщено, че е общувал с 9 души.

Шефът на ВМА подчерта, че продължава да повтаря за опасността от заразяване при събирания на младите хора.

„Обявихме кампания за събиране на помощи, понеже главният здравен инспектор остава без заплата по време на извънредното положение, ние ще отделим от нашите, за да го компенсираме“, каза още ген. Мутафчийски, който каза, че засега не се предвиждат по-строги мерки.

Той поздрави и колегите си по повод днешния Световен ден на здравето – празник на всички медици.

„Искам да честитя празника на всички, които са в сферата на здравеопазването със особен акцент на всички, които са на предния фронт в борбата с коронавируса – тези, които работят с пациенти с коронавирус, лекарите, сестрите, санитарите, работещите в Бърза помощ, колегите от РЗИ, работещите в Министерство на здравеопазването и моите колеги от Щаба. Благодаря на всички за голямата организация за справянето с положението“, посочи той.

Източник: Dir.bg

Подобни статии

Още в катергорията