40 нови случаи на коронавирус, сред тях е бебе на 2 месеца

Най-много заразени до момента има в София – 510 души

40 са новите случаи на COVID-19 у нас. От тях в болница са 16. 865 са случаите за страната ни, активните от тях са 671. 15 случаи са в София. Има две деца – бебе на 2 месеца от Бургас и дете на 9 години от Паничарево, настанено в болницата в Стара Загора. Това каза генерал Венцислав Мутафчийски по време на брифинг на Кризисния щаб.

Има нов случай на починал пациент. Така броят им става 41 души. 244 са настанените в болница пациенти, от тях 44 са в интензивното отделение, а 153 са излекуваните.

Положителните проби за последното денонощие са констатирани в областите София (15 случая), Русе (1 случай), Видин (9 случая), Хасково (3 случая), Сливен (1 случай), Стара Загора (5 случая), Габрово (1 случай), Бургас (4 случая) и Благоевград (1 случай).

Най-много заразени до момента има в София – 510 души.

От всички 865 диагностицирани – 467 (54%) са мъже и 398 (46%) жени.

Най-възрастният пациент е на 91 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца.

Попитан дали, ако свършват леглата в болниците, ще се приемат неосигурени пациенти, той заяви, че разделение няма да се прави.

Що се отнася до това дали ще се пренасочват медици, ген. Мутафчийски заяви, че има липса на такива. „В момента най-остро това се усеща във Видин“, подчерта още той.

„Следим много внимателно какви са тенденциите в света, за да можем да си сверим нашите планове. Ситуацията е динамична. Редица държави в Европа започнаха да възобновяват поетапно работата в редица сектори, но в България те не са били забранявани като строителството. Нашите мерки са доста либерални в сравнение с техните“, подчерта той.

Той допълни, че нямаме тежко болни медици, въпреки че тяхната работа е изключително рискова.

„Случаите не са от COVID-19 отделенията, а от други – поради неразпознати случаи на заразата. Обръщаме внимание да колегите за предпазните средства“, каза още началникът на ВМА.

По повод въпроси за новите часови пояси за пътуване от и до София, проф. Мутафчийски припомни, че пътувания се допускат само при необходимост – по работа или медицински нужди и винаги с документ, удостоверяващ това.

Колкото до струпванията в ромските махали той заяви, че за всички е задължително да носят маски и да спазват дистанция.

„Движението в България без повод (работа или медицински нужди) не е разрешено. Затова, за всички софиянци, които сега са по курортите, по Черноморието, правоохранителните органи ще вземат мерки“, посочи началникът на оперативния щаб и допусна, че те са изтъкнали фиктивен повод за пътуването си.

По отношение на мерките в страната и по света, проф. Мутафчийски заяви, че в България те са много по-либерални от други страни.

Подобни статии

Кирил Петков: Напрежението се вдига, но не дрънчи на война

"Няма изключително напрежение относно ситуацията с Украйна. Присъствието на чужди самолети...

Още в катергорията

Кирил Петков: Напрежението се вдига, но не дрънчи на война

"Няма изключително напрежение относно ситуацията с Украйна. Присъствието на...

Язовир „Бели Искър“ е опасен, свикват спешна среща за състоянието му

Стената му е силно компрометирана, заяви управителят на Софийска...