40% от италианците искат да напуснат ЕС и еврозоната

Около 40% от италианците искат да напуснат Европейския съюз и еврозоната, разкри неотдавнашна анкета на фона на нарастващото недоволство сред населението срещу блока, основано на безразличието му към борбата на страната с COVID-19.

„Бихте ли се съгласили да излезете от еврозоната и ЕС“, пита италианците „Термометро политико“, италиански институт за социологически проучвания, цитиран от БНТ.

Докато 40% от италианците изразяват желание да напуснат ЕС и еврозоната, 6,1% са казали, че е по-добре да напуснат само ЕС, а 7,3% са казали, че страната трябва да напусне еврозоната. Има обаче и много лоялни към блока, тъй като 41,7% са заявили, че са за оставане в ЕС.

Други 4,9% се въздържат да разкрият мнението си по темата.

Страната отчете 482 нови смъртни случаи от новия коронавирус, като общият брой на официалните жертви е увеличен до 23 227, което е най-големият брой смъртни случаи в Европа.

Италия наближава края на шестата си седмица от карантина в цялата страна, като хората са допускани извън домовете си само за работа или закупуване на храна и за грижи за членове на семейството.

Като цяло в Италия има близо 176 000 потвърдени случая.

Подобни статии

Папата: Нямам рак и не планирам скоро да се оттегля

Папа Франциск отхвърли всички спекулации, че планира да подаде оставка в близко бъдеще,...

Още в катергорията

Папата: Нямам рак и не планирам скоро да се оттегля

Папа Франциск отхвърли всички спекулации, че планира да подаде оставка в...

Германия е изправена на ръба на енергийна криза

Ръководителят на германския енергиен регулатор: 15 милиарда евро няма...