Адвокат Михаил Екимджиев: Декларациите, с които пътуваме през КПП-тата, са незаконни

„Тези декларации са нужни, за да минимизираме щетите от пандемията. Въпреки това тези декларации и заповедите на министъра са противоконституционни“

Декларациите, с които пътуваме през КПП-тата в страната, са незаконни, защото те по същество ограничават две от основните ни права – на личен живот и на придвижване, каза пред „Марица“ известният адвокат и председател на  „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“ Михаил Екимджиев.

В настоящата ситуация на извънредно положение никой не е достатъчно подготвен и няма достатъчно време. Изпълнителната власт и Щаба работят под чудовищен натиск и никой не може да очаква от тях юридическо съвършенство. Но си мисля, че при малко повече координация и експертиза резултатът може да бъде по-близък до Конституцията.

Съгласно чл. 57, ал. 3 от Конституцията ограничение може да се извършва само със закон, обяснява юристът. Изниква въпросът дали със Закона за извънредното положение от 13 март и с поправката му от 9 април може да се делегира на министъра на здравеопазването възможност той да замества парламента и със свои заповеди да прави това, което трябва да се направи от парламента. Отговорът – мой, и на конституционния съдия Атанас Семов, а има и четири решения на Конституционния съд, е, че това не може да става по този начин.

Тези декларации са нужни, за да минимизираме щетите от пандемията. Въпреки това тези декларации и заповедите на министъра са противоконституционни. По естеството си те са подзаконови нормативни актове, защото създават повтарящи се задължения – всеки път като излезем трябва да слагаме маска, забранено е да посещаваме паркове и др., т.е. те подлежат на обнародване и обществено обсъждане и мотивиране. Затова има много дефекти на тези заповеди, които ги правят невалидни.

В някои декларации пише, че се носи отговорност по чл. 313 от НК.

Такава не може да бъде реализирана, защото това може да се случи само когато тези декларации са предвидени в закон, указ или постановление на МС.

В случая са предвидени в заповед на министъра. Но може да се ангажира друг тип наказателна отговорност на гражданите и тя е по чл. 355 от НК, защото ако в тази декларация вие впишете невярно, фиктивно основание за правото да напуснете града, фактически без истинско основание, нарушавате въведените епидемиологични мерки и може да ви търсят отговорност, че сте направили опит да излъжете властите, създавайки привидно фиктивно основание.

Подобни статии

Д-р Николай Брънзалов: Covid зоните не работят в полза на пациентите, в 8 области изобщо няма такива

Държавата трябва да е готова да посрещне болните през идващите месеци,...

Още в катергорията