„Ако трябва да пея като някого, то тогава няма нужда да пея изобщо”

Били Холидей, родена 7 април 1915 като Елианора Фейгън, наричана още Лейди Дей, е американска джаз певица. Смятат я за една от най-добрите изпълнителки на 20 век

Детството й е бедно и нерадостно, съвсем нормално за дете на 13-годишна и майка и 15-годишен баща. Още повече, че бащата, както обикновено, се оказва предимно биологически. Малката Били минава през характерния ад на бедните афроамериканци – бягства от училище, поправително католическо училище, неколкократни изнасилвания от 11 годишна възраст.

В автобиографията си тя споделя, че й се е налагало да работи като проститутка и да прекара известно време и в затвора. През 30-те години на 20 век започва да пее в нощни клубове в Харлем. Първите години на кариерата ѝ са неясни, но се смята, че талантът ѝ е открит от Джон Хамънд през 1933 г. Били започва записи с кларинетиста Бени Гудмън и редовни появи в джаз клубовете на Ню Йорк.

До 1959 г. записва с много от най-добрите джаз музиканти, включително и Луис Армстронг. Първоначално музиката ѝ е насочена към чернокожата публика, но скоро става световноизвестна. С песента си „Странен плод“, в която се разказва за тялото на убит, което виси от дървото и става дума за линчуването на негър, Били привлича вниманието на нюйоркските интелектуалци и скоро се сдобива с вярна публика сред тях. Към края на 40-те е вече звезда. Типични за репертоара ѝ са меланхолични песни за несподелена любов.

Но и славата не я измъква от предопределеността на съдбата й от люлката. В началото на 40-те започва да употребява твърда дрога и да пие със същата страст, с която пее. През 1947 г. влиза в затвора за притежание на наркотици. Здравето и гласът ѝ страдат и концертите и записите ѝ губят от първоначалния си блясък.
Били Холидей умира на 44-годишна възраст от цироза на черния дроб. Но песните й остават и специфичният й дрезгав глас продължава да звучи от небесната сцена.

AFISH.BG

предишна статияХороскоп – 07 април 2020 г.
Следваща статияВремето – 7 април 2020 г.

Подобни статии

Холивуд идва в София: Джон Малкович ще поставя пиеса в Народния театър

Американският киноактьор, продуцент и режисьор от хърватски произход да се присъедини...

Още в катергорията

Холивуд идва в София: Джон Малкович ще поставя пиеса в Народния театър

Американският киноактьор, продуцент и режисьор от хърватски произход да...

Панагюрище отбеляза 166 години от рождението на Райна Княгиня

На 18 януари Панагюрище отбеляза 166 години от рождението...

Внушителен дебют за „Писък” в САЩ (ВИДЕО)

Филмът на ужасите събра 30,6 милиона щатски долара след...