Близо 2 млн. единици огнестрелно оръжие са били продадени само за един месец в САЩ

Заради пандемията американците се презапасяват не само с консервирани храни и други продукти от първа необходимост, но и с огнестрелно оръжие

Около 1,9 млн. броя огнестрелно оръжие са били продадени в САЩ през месец март на фона на разпространението на коронавируса, съобщава американското издание New York Times, цитирано от Агенция „Фокус“.

Изданието отбеляза, че тези цифри са почти рекордни: повече огнестрелни оръжия за такъв кратък период от време – 2 милиона единици – са били продадени само през януари 2013 г. след встъпването във втори мандат на 44-ия президент на САЩ Барак Обама. Тогава той се застъпи за затягането на правилата за продажба на оръжие след стрелбата в началното училище Sandy Hook в Нютаун, Кънектикът, през декември 2012 г.

Заради пандемията американците се презапасяват не само с консервирани храни и други продукти от първа необходимост, но и с огнестрелно оръжие. Особено много са нараснали продажбите в Юта и Мичиган. Там са продадени три пъти повече оръжия в сравнение с февруари.

„Хората се притесняват, че ако огромен брой хора се заразят и (държавните и обществените) институции не функционират правилно, тогава могат да започнат бунтове. Те са загрижени за сигурността си, ако държавните органи не могат да я осигурят“, заяви професорът по право в държавния университет в Джорджия Тимъти Лайтън.

По-рано администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп заяви, че оръжейните магазини са жизненоважни предприятия и затова те трябва да останат отворени по време на пандемията от коронавируса, наред с аптеките, бензиностанциите и хранителните магазини.

Подобни статии

Индия въведе нов медикамент за лечение на COVID-19

Лекарството блокира способността на вируса да се мултиплицира в някои клетки Индия...

Още в катергорията

Индия въведе нов медикамент за лечение на COVID-19

Лекарството блокира способността на вируса да се мултиплицира в...

Италия облекчава мерките за влизащи в страната

Отменят карантината за пътници от ЕС, Великобритания и Израел Първите...

Александър Вучич: EC e умoрeн oт рaзширявaнe

Държaвният глaвa нa Cлoвeния Бoрут Пaхoр oбяви, чe рaзширявaнeтo...