Датската полиция арестува мъж, подготвял атентати

Датската полиция проведе акция в Копенхаген и арестува мъж, заподозрян, че е планирал ислямистки терористични атаки, съобщиха днес властите, като добавиха, че вероятно задържаният е действал сам, предаде Асошиейтед прес.

Оперативния директор на датската Служба за сигурност и разузнаване Флеминг Дрейер каза, че заподозреният се е опитвал да си набави оръжие и боеприпаси, и е планирал „една от няколко атаки“.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Главният инспектор на полицията в Копенхаген Йорген Берген Сков каза, че мъжът е заподозрян за нарушаване на датските антитерористични закони и мярката му за неотклонение ще се гледа утре при закрити врата. Засега не се съобщава самоличността на заподозрения.

„Няма съмнение, че усилията на Службата за сигурност и разузнаване са довели до осуетяване на терористична атака“, каза Берген Сков на обща пресконференция с представители на контраразузнаването. Не беше съобщено кога и къде са планирани атаките.

„Смятаме, че е действал сам“, каза Дрейер, като добави, че мотивите на мъжа са „екстремистки и ислямистки“.

През декември датската полиция арестува близо 20 души, заподозрени в връзка с ислямистки тероризъм при поредица от акции в цялата страна. И Дрейер, и Берген Сков казаха, че днешният арест не е свързан с този случай.

Източник: БТА

Подобни статии

Шефът на „Бионтех“: Оттук нататък – ваксиниране на всеки 2 години

Угур Шахин коментира още пред "Шпигел", че това ще е новото...

Още в катергорията

Шефът на „Бионтех“: Оттук нататък – ваксиниране на всеки 2 години

Угур Шахин коментира още пред "Шпигел", че това ще...

Държавите по света затягат мерките срещу COVID-19

Италия затяга ограничителните мерки в Милано и Торино, докато...