Диана Янчева, НСИ: Коефициентът на заместване на пазара на труда намалява

По думите й, ако доходите не се увеличат, то може да се стигне до липса на пенсии

Коефициентът на заместване на пазара на труда намалява. Влизат по-малко хора на трудоспособна възраст, а излизат повече пенсионери, каза заместник-председателят на Националния статистически институт (НСИ) Диана Янчева в ефира на Нова телевизия.

По думите й, ако доходите не се увеличат, то може да се стигне до липса на пенсии. Последните данни на НСИ сочат, че населението на България вече е под 7 млн. души. Броят намалява с по средно 40-50 хил. души на година. “Тенденцията не е от вчера, тя е от много години”, каза Янчева.

Причините са демографската криза, миграцията навън и ниската раждаемост. “Демографските тенденции са обратими – трудно се обръщат, но не е невъзможно”, каза Янчева.

Това може да се постигне със създаване на по-добри възможности за реализация на младите хора. Заради пандемията преброяването тази година ще се осъществи с електронна преброителна карта.

Тя бе пусната вчера в полунощ и ще е достъпна до 30 април, 24 ч. Не е ясно колко хора са се прибрали от чужбина, защото заради пандемията няма как анкетьори на НСИ да бъдат изпратени на граничните пунктове.

Янчева е поясни, че статистическият институт следи и ситуацията с разпространението на коронавируса и смъртните случаи вследствие на заразяването с него.

„Засега няма тревожни данни. Смъртността не е по-голяма от миналата година“, обясни тя.

Според Янчева към момента смъртността не е по-голяма спрямо миналата година. “Данните не са тревожни засега”, успокои зам.-шефът на института, но изтъкна, че не са обработени всички смъртни актове.

С 20% по-ниски пенсии ще отпуска НОИ през последното тримесечие на 2021 г. , сочат анализите и прогнозите на Държавното обществено осигуряване.

Тогава жените, родени в началото на 1960 година, които ще трябва да се пенсионират, ще получат втора пенсия от частните пенсионни дружества.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Очаква се по същата причина през 2040 г. НОИ да отпуска с до 25% по- ниски пенсии.

Изчисленията на осигурителния институт са направени при хипотезата, че 100% от осигурените, родени след 31 декември 1959 г., ще продължат да се осигуряват в двата стълба.

Това означава, че коефициентът на заместване на пенсията от НОИ към дохода, получаван преди това ще намалява и ще се задържи на около 34-35% до края на 2030 година. Сега този коефициент е 42 на сто.

Възможността за прехвърляне на осигуряването изцяло към НОИ ще оказва благоприятно влияние върху коефициента на заместване на дохода от първия стълб за хората, които ще изберат осигуряване само в НОИ.

За тях средният брутен коефициент на заместване ще бъде с около 10-процентни пункта по-висок.

По-ниските пенсии, които НОИ ще отпуска след 2021 година за хората, които ще изберат да продължават да се осигуряват и в частните фондове, е заради планираната пропорционална редукция, тъй като част от общата вноска е била прехвърлена към частните пенсионни фондове, избрани от хората.

Подобни статии

Бизнесмени и граждани настояват да се отвори граничния пункт „Илинден-Ексохи“

Спешни действия от българската държава за пълното отваряне на граничния пункт...

Още в катергорията

Бизнесмени и граждани настояват да се отвори граничния пункт „Илинден-Ексохи“

Спешни действия от българската държава за пълното отваряне на...

Туроператорите излизат на протест пред президентството заради помощите

Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за...

Очакват се масови фалити в птицевъдството

Промишленото птицевъдство в България е в кризисна ситуация и...