Джузепе Конте: При постепенно снемане на мерките срещу COVID-19 ще се отчитат разликите в нивата на зараза в отделните области

„Наложеното на 9 март затваряне на Италия ще бъде облекчавано на етапи от 4 май нататък при консултации с местните власти в регионите, в които епидемиологичната обстановка не е толкова тежка“, каза Конте

Премиерът на Италия Джузепе Конте заяви днес, че при постепенното снемане на мерките срещу разпространението на коронавируса в страната ще са отчитат разликите в нивата на заразата в отделните области, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

В реч пред парламента той каза, че новият пакет от стимули в подкрепа на икономиката ще бъде огласен след няколко дни. По думите му пакетът ще включва 15 милиарда евро за компаниите и 25 милиарда евро за преки плащания на наети и самонаети лица.

Наложеното на 9 март затваряне на Италия ще бъде облекчавано на етапи от 4 май нататък при консултации с местните власти в регионите, в които епидемиологичната обстановка не е толкова тежка, каза Конте. Същевременно той предупреди регионите да се разхлабват рестрикциите едностранно и без консултации.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Пред депутатите премиерът защити решението на своето правителство за постепенно излизане от националната карантина, тъй като по-широко отваряне ще представлява голяма заплаха за общественото здраве. „Предпочитам да кажа високо и ясно с риск да изглежда непопулярно: Правителството не може да осигури незабавно връщане към това, което беше нормално в нашия предишен живот“, подчерта той. По думите му икономическите последици от евентуална втора вълна на заразата ще бъдат „още по-тежки“.

Джузепе Конте каза, че базовият показател на репродукция на коронавируса (тоест колко души може да зарази един носител на вируса) възлиза на 0,5-0,7. Но предупреди, че този показател може да нарасне и ако се върне до стойност, близка до единицата, има опасност от претоварване на отделенията за интензивно лечение.

Подобни статии

Литва се отдалечава от Китай

Литва обмисля да напусне формата за сътрудничество между Китай и Централна...

Още в катергорията

Литва се отдалечава от Китай

Литва обмисля да напусне формата за сътрудничество между Китай...

Навални с нова глоба – половин милион за бизнесмен за „морални щети“

Московският Люблински съд удовлетвори частично иска на бизнесмена Евгений...

Все повече германци са недоволни от работата на правителството

Германците отправят сериозно предупреждение към политиката: според новото представително...