ЕК: Днес е по-важно от всякога журналистите да могат да работят свободно

Днес е по-важно от всякога журналистите да могат да работят свободно и точно, за да оборват дезинформацията и за да осигуряват на гражданите достъп до жизненоважна информация. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с годишната класация за свободата на медиите на организацията „Репортери без граници“

Свободата на изразяване и правната сигурност са основни в тези несигурни времена, добави той. Независимата журналистика е особено важна за отчетността на правителствата и за наблюдението на демократичните процеси, особено по време на криза, заяви говорителят.

Той отбеляза, че ЕК наблюдава внимателно извънредните мерки за защита на общественото здраве, предприети заради пандемията от Ковид-19. Говорителят посочи, че въпросът за състоянието на медиите ще бъде разгледан в годишните доклади за върховенството на закона в ЕС.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Държавите имат отговорността да предприемат действия в защита на медийната свобода, съобразно ценностите, на които ЕС е изграден. Медиите трябва да бъдат в състояние да работят свободно, независими от икономически и политически интереси, допълни говорителят.

Източник: БТА

Подобни статии

Почина „индийският Уорън Бъфет“

Състоянието са богаташа се оценява на 6 милиарда долара Борсовият инвеститор Ракеш...

Още в катергорията

Почина „индийският Уорън Бъфет“

Състоянието са богаташа се оценява на 6 милиарда долара Борсовият...