Екипът на д-р Румен Хичев съветва Белия дом за борбата с коронавируса

Според д-р Хичев мерките срещу коронавируса в Америка са малко закъснели и не обхващат цялата страна

Екипът на българина д-р Румен Хичев разработва препоръки за националния щаб към Белия дом за борба с епидемията. И той, като много други експерти, смята, че трябва да има масово тестване за коронавирус.

„Притеснението ми, основно е това, че в момента, както в САЩ, така и в България, има определен брой хора, наречени асимптомни или малосимптомни носители, които поради това, че нямат оплаквания или оплакванията им са съвсем леки, им позволява, без да осъзнават, да разпространяват вируса“, смята д-р Хичев.

Именно това усложнява борбата с вируса – здравните власти не знаят къде са заразените и накъде да насочат усилията си.

„Смятам, че да се идентифицира проблемът едва в момента, в който пациентът прекрачи прага на болницата или лекарския кабинет с оплаквания, това означава винаги да вървим след вируса, докато не знаем къде са тези асимптомни носители“, допълва лекарят.

Д-р Хичев смята, че трябва да се пристъпи бързо към скрининговото тестване, което  да даде по-добра картина на размера на епидемията – като в Съединените щати, така и в България.

Българинът д-р Румен ХичевБългаринът д-р Румен Хичев

Снимка: bTV

Според д-р Хичев обаче мерките срещу коронавируса в Америка са малко закъснели и не обхващат цялата страна – много губернатори чакаха до последно да издадат заповеди за карантина.

Доктор Хичев похвали българските власти за бързата реакция, но това не е достатъчно.

„Мерките се взеха сравнително и бяха всеобхватни, за разлика от тези, които наблюдаваме в САЩ. В България са всеобхватни, което е добре.

Трябва да се проведе едно всеобхватно, агресивно, скринингово проучване – подчертавам всеобхватно, агресивно, колкото се може по-бързо и се идентифицират всички тези огнища на картата на страната, където има повишено разпространяване“, съветва лекарят.

По думите на д-р Хичев между 50% и 65% заразяванията идват от хора без симптоми.

Предстои най-трудната седмица в САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че на страната предстоят най-трудните й седмици досега, докато случаите на коронавирус се увеличават, като същевременно изрази нарастващо нетърпение спрямо мерките за социално дистанциране и заяви, че няма търпение икономиката да заработи отново, предаде Асошиейтед прес.

„Ще има много смърт, за нещастие. Ще има много смърт“, заяви той в мрачното начало на всекидневния си брифинг за пандемията, но след това продължи: „Тази страна не е създадена, за да бъде затворена. Така само причиняваме вреда на хората. Не може лекът да бъде по-лош от проблема. Не може да разрушим страната си. Не може да позволим това да продължава с месеци. В даден момент някои трудни решения ще трябва да бъдат взети. Ние трябва да се върнем към работа“

Подобни статии

Нови архиви доказват, че македонски лидери след 1945г. се определят като българи

Първият миниcтър нa прaвocъдиeтo нa НФР Мaкeдoния Пaвeл Шaтeв и зaмecтник-прeдceдaтeлят...

Още в катергорията

Борисов: Преговаряме с Гърция и с Франция за ваксини назаем

По-рано днес премиерът нареди на здравния министър проф. Костадин...

Турция става космическа сила: Ще покорява Луната със собствена ракета и безпилотен кораб

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви националната космическа програма...