Епидемиолози от Оксфорд създадоха свръхбърз коронавирусен тест с точност 100%

Досега тестът в Оксфорд е тестван само на 16 реални проби, получени от една от китайските болници

Епидемиолози от Оксфорд разработиха нов тест. Използването на новата методика позволи трикратно намаляване на времето, необходимо за теста. Освен това той идентифицира пациентите в по-ранен стадий на инфекция и точността му е 100%. Въвеждането му в клиничната практика може да обърне вълната на пандемията.

Един от най-важните компоненти на успешната борба срещу китайската пандемия на коронавируса са масовите тестове. За съжаление повечето съществуващи методи дават резултат чак след 1,5-2 часа. В условията на обработка на огромен брой проби, това е твърде дълго.

Решението е предложено от експерти от Оксфорд. Според TechCrunch екипът създал тест, който открива наличието на коронавирус само след половин час.

За да постигнат толкова впечатляващ резултат, изследователите трябваше да променят технологията на обработка на вирусния геном. По време на повечето тестове изолираната РНК се превръща в ДНК и едва след това се тества с помощта на специални ензими и скъпо оборудване.

Освен това за Оксфордския тест са необходими по-прости инструменти . А също така резултатът му е по-лесен за интерпретация. и отгоре на всичко той идентифицира пациентите в по-ранен стадий на инфекция.

Досега тестът в Оксфорд е тестван само на 16 реални проби, получени от една от китайските болници. Независимо от това, резултатите са впечатляващи: точността на диагностиката беше 100%.

Според авторите разработената от тях технология може да бъде разположена на труднодостъпни места, както и там, където липсва квалифициран персонал. В близко бъдеще те възнамеряват да интегрират теста в компактно устройство, което може да се използва в клиники, летища и дори у дома.

Новата методика тепърва излиза от лабораторията, но няма съмнение, че ще бъде по-лесно да се въведе от ваксините или съществуващите лекарства срещу коронавирус.

В Южна Корея е изобретен необичаен метод за тестване на коронавирус. Тук пробите могат да бъдат предадени за диагностика, без да напускате машината. Това намалява риска от по-нататъшно предаване. Подобни станции за автоматично тестване вече са разположени в Европа и САЩ.

Превод: БЛИЦ

Подобни статии

Протести срещу COVID мерките в Западна Европа

В редица държави в Западна Европа имаше протести срещу мерките против...

Още в катергорията

Протести срещу COVID мерките в Западна Европа

В редица държави в Западна Европа имаше протести срещу...

Мария Захарова: В Германия възкресяват фашистката пропаганда срещу Москва

Вдъхновена от американски източници, германската преса преработи идеологическата и...