Ердоган е доволен от сътрудничеството между Турция и САЩ

Турският президент изрази солидарността си в писмо до президента Доналд Тръмп

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е доволен от сътрудничеството Турция-САЩ на фона на глобалната пандемия COVID-19, съобщи “Сабах”. Той изрази солидарността си в писмо до президента Доналд Тръмп, изпратено с медицинското оборудване, доставено във вторник.

Наричайки Тръмп „скъп приятел“, Ердоган заяви, че вярва, че двете страни ще победят коронавируса чрез взаимни усилия и ще напреднат, като извлекат поуки от кризата, което ще допринесе за укрепване на системите за обществено здравеопазване в бъдеще.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Президентът отбеляза, че е щастлив да научи, че САЩ правят първите стъпки към нормализиране.

„Можете да бъдете сигурни, че като надежден и силен партньор на САЩ, ние ще продължим да демонстрираме солидарност по всякакъв възможен начин за задоволяване на настоящите нужди, необходими за борбата срещу тази пандемия, както и по време на предстоящата фаза на възстановяване“, каза Ердоган в писмото си, добавяйки, че се надява “скромната” медицинска помощ, изпратена до САЩ, да подпомогне борбата с COVID-19 на страната и възстановяването на нейните граждани.

„Скъпи приятелю, продължаващото ни сътрудничество във фазата след пандемията и тясната координация и партньорство при прилагането на реформите и регулациите, необходими за глобалната система, ще бъдат от съществено значение, особено за възстановяването на международната икономика. Очаквам с нетърпение да обменим идеи и предложения по този въпрос възможно най-скоро“, пише Ердоган.

Той подчерта и значението на двустранното сътрудничество между двете страни на фона на продължаващите регионални кризи, включително тези в Либия и Сирия, като отбеляза, че засиленото сътрудничество ще им помогне да постигнат търговската цел от 100 милиарда долара.

Ердоган завърши писмото си, като изказа съболезнования и поздрави американския народ с надеждата, че тясното сътрудничество на Турция и САЩ ще позволи на двете страни да спечелят успешно борбата заедно.

Турция изпрати военни самолети, превозващи важни медицински материали в САЩ във вторник. Личното предпазно оборудване включва 500 000 хирургически маски, 400 маски N95, 4 000 гащеризони, 2 000 литра дезинфектант, 1 500 очила и 500 защитни шлема по искане на Вашингтон.

САЩ остават страната с най-много инфекции – близо 987 477. Освен това има най-голям брой смъртни случаи с над 56 000 души.

Ню Йорк е най-засегнатият от пандемията щат с 22 668 смъртни случая и над 291 900 заразени, следван от Ню Джърси с 6 044 смъртни случая и над 111 180 заразени.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Румънският премиер уволни след скандал министъра на здравеопазването

Румънският премиер Флорин Къцу отстрани от длъжност министъра на здравеопазването Влад...

Още в катергорията

Румънският премиер уволни след скандал министъра на здравеопазването

Румънският премиер Флорин Къцу отстрани от длъжност министъра на...

Байдън ще направи първото си обръщение пред Конгреса на 28 април

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси...

Байдън изтегля US войниците от Афганистан до 11 септември, говори с Путин

Президентът Джо Байдън ще изтегли до 11 септември всички...