Хартия или електрически сешоари да използваме, за да подсушим ръцете си

Учените са направили експеримент с четирима доброволци

В тези времена на епидемия е по-добре да се използва хартия за подсушаване на ръцете след измиване, вместо електрически сешоари, предаде Франс прес, като се позова на изводите от изследване на специалисти от университета в Лийдс, цитирано от БТА.

Според експертите ако ръцете са недобре измити, то хартията е по-ефикасна, за да се отстранят от тях патогенните, отколкото сешоарите.

Учените са направили експеримент с четирима доброволци. За целите на опита те не са използвали новия коронавирус, а вирус, който атакува бактериите, но не и хората. Ръцете на доброволците са били заразени с този вирус и после те са се избързали с хартия или са ги поставили под горещата струя на електрически сешоар в тоалетните на болница. След това те са докоснали дръжки на врати, парапети, телефони и стетоскопи.

Установено е било, че докосваните повърхности след ползване на сешоарите са били средно 10 пъти по-заразени, отколкото след ползване на хартия за изсушаване на ръцете.

Този опит затвърждава нуждата от добро измиване на ръцете, за да се премахне, колкото се може повече вирус от тях, преди да се премине към който и да е от двата метода на подсушаване, казват експерти.

Подобни статии

Хороскоп – 7 декември 2021 г.

Овен През този ден рискувате да закъснеете за важно събитие. Настройте си...

Още в катергорията

Хороскоп – 7 декември 2021 г.

Овен През този ден рискувате да закъснеете за важно събитие....

Времето днес 06.12.2021

Днес над страната ще преобладава облачно, в равнините и...

Хороскоп за 06.12.2021

Овен Спомените са нещо прекрасно, когато предизвикват топли чувства и...