„Хотелиерите на прехода“ се наредиха на първа линия за държавни дотации

Едни от най-известните „хотелиери на прехода“ се наредиха на първа линия в списъците за подпомагане по държавната схема 60/40, установи проверка на Mediapool.

Бизнеси, които в предходните години са изкарвали по десетки милиони, сега се редят на опашка да получат „трохи“ от по няколко десетки хиляди левове от държавата за заплати на работниците си. С тази мярка държавата се надява да запази заетостта в кризата.

Компанията за луксозни имоти „Есте пропъртис“ на братята Кирил и Георги Домусчиеви, например, е във втория списък на НОИ за държавни дотации, обявен във вторник. Под шапката на въпросното дружество е комплексът „Есте Хоум енд Спа“ в столицата, където безплатно живее финансовият министър Владислав Горанов в апартамент на кръстника му.

Въпреки че дружеството е обявило приходи от 26 млн. лв. и печалба от около 5 млн. лв. за 2017 г. (по последния публикуван годишен отчет в търговския регистър), то е кандидатствало и е одобрено за помощ от 16 935 лв. за 21 свои работници за месец март 2020 г.

Засега футболният клуб „Лудогорец“ на Домусчиеви още не е одобрен за подпомагане, въпреки че ръководството обяви, че е кандидатствало за подпомагане от 111 000 лв., които щяло да дари.

И с втория списък на НОИ подпомагане ще получи поредна фирма от орбитата компании, свързани с луксозните хотели между Несебър и Равда на Георги Велчев, брат на бившия финансов министър Милен Велчев. Това е „Керко България“, собственик на инвеститора на луксхотелите „Академика Сий Палас“, която получи 39 700 лв. за 100 работници според първия списък на НОИ. В него фигурираше и друга фирма от същата орбита – „Съни Травел“, която пък взе 28 349 лв. за 65 работници. Сега пари от държавата ще вземе и „Керко“ с действителен собственик съдружникът на Георги Велчев Веселин Данев. Сумата за месец март е 10 583 лв. за 14 работници. Парите изглеждат нищожни на фона на обявените приходи на „Академика“ за 2018 г. – 26 млн. лв., но Агенцията по заетостта явно е преценила, че луксхотелите имат нужда от подпомагане.

Най-голямата сума и от втория списък на НОИ ще отиде отново при турския инвеститор с три завода за стъкло у нас – „Шишеджам“, в чиято управа е бившият министър на икономиката Лидия Шулева. Този път средствата ще отидат в две дъщерни дружества на „Шишеджам“. Едното е „Пашабахче България“, което ще вземе 192 052 лв. за 1120 работници в завода за домакинско стъкло на инвеститора. Другото е „Тракия глас“ (фабрика за плоско стъкло), което ще вземе 94 002 лв. за 440 работника.

За 391 работника в завода за автомобилно стъкло инвеститорът получи 62 487 лв. с първия списък на НОИ.

Втората най-голяма сума във втория списък ще отиде при най-голямата хотелиерска компания в България – „Албена“, стопанисваща три курорта – Албена, ваканционно селище Приморско и ваканционно селище Бялата Лагуна. Компанията се търгува на борсата, а един от управляващите е председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. Дружеството ще получи от държавата 105 868 лв. за 158 работници през месец март, което прави по 670 лв. на човек за половин месец.

Подпомагане от държавата ще получи и „Гранд Хотел Варна“, който се води собственост на офшорки, но в миналото имаше данни, че се управлява от хора на Дарина Павлова. Хотелът ще получи от НОИ 15 980 лв. за 24 служители.

„Глътка въздух“ чрез държавните дотации ще вземе и 4-звездният хотел на Тодор Батков „Банкя Палас“. Той е одобрен за 10 005 лв. за 23 работници, показва списъкът на НОИ.

На същото благодеяние разчита и балнеологичният център „Камена“ във Велинград на бизнесмена Николай Вълканов. Той ще получи 23 286 лв. за 73 работници.

5-звездният „Боровец хилс“ пък ще вземе 8201 лв. за 17 работници от държавата.

Държавни дотации ще получат и някои други бизнеси.

Ресторантите „Макдоналдс“ са одобрени за 46 884 лв. за заплати на 77 работници през март. Магазините за дрехи „Том Тейлър“ са одобрени за помощ от 28 637 лв. за 65 работници. Кината по моловете „Синема сити“ ще получат 22 591 лв. за 22 работници през март 2020 г.

Заводът за кабелни инсталации в автомобилите „Атес“ в Сливен ще вземе 103 691 лв. за 539 работници, сочи още списъкът на НОИ.

Предприятието „Ханон Системс“ в Пловдив е одобрено за 47 766 лв. за 383 работници.

Министерството на труда: Над 61 000 служители ще запазят работата си

Социалното министерство обяви, че над 61 000 служители ще запазят работните си места благодарение на мярката 60/40. За 12 дни от нейното стартиране са подадени 4445 заявления от работодатели за 61 337 техни работници.

До момента одобрените работодатели са 715. Те ще получат компенсации за запазване на заетостта на 11 996 служители. Над 37% са от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ – ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, хотели и места за настаняване. Те ще получат държавна помощ за 3555 работници.

10% от одобрените работодатели са от сферата на производствените дейности, а други 3% са собственици на фитнес зали, спортни клубове и др. Одобрение са получили още строителни компании, фирми от секторите „Дейност на увеселителни и тематични паркове“, „Артистична и творческа дейност“, „Прожектиране на филми“ и др.

Неодобрените заявления са 158 за 459 служители, като причини са грешки, пропуски и несъответствия в попълнената документация.

Изплащането на компенсациите започна в средата на миналата седмица, като за два дни държавна помощ вече са получили 278 предприятия за 5595 работници. Общият размер на отпуснатите средства е 1 565 983 лв. Именно въпросните 278 до момента са обявени публично на сайта на НОИ в два списъка.

Подобни статии

Фитнесите са в готовност да излязат на протест

Съгласни сме, че трябва да има мерки, но те не трябва...

Още в катергорията

Фитнесите са в готовност да излязат на протест

Съгласни сме, че трябва да има мерки, но те...

Цените на основните горива ще достигнат до 2,50 лв

Светослав Бенчев обясни, че другото нещо, което държи цената...

Бизнесът иска отлагане на заповедта за зелените сертификати с 35 дни

Очакват ли се драстични спадове на потоците в моловете...