„Индипендънт“: Ако не беше Тръмп, САЩ можеха вече да са победили коронавируса

На 27 април Нова Зеландия съобщи, че е елиминирала коронавируса от своята територия.

Ако не беше президентът Доналд Тръмп, САЩ можеха да са постигнали същото, пише британският в. „Индипендънт“, цитиран от БТА.

Разбира се, Америка далеч не е толкова малка и не толкова географски изолирана. Но подходът на властите със сигурност допринесе за разпространението на вирусната инфекция, отнела живота на десетки хиляди. Докато случаите в САЩ продължаваха да се увеличават, Тръмп реагира със самовъзвеличаване.

В същото време новозеландската премиерка Джасинда Ардърн не организираше пресконференции, а работеше тихо и извън фокуса на общественото внимание. Нова Зеландия реагира бързо, налагайки национални ограничения, докато президентът на САЩ като цяло беше вдигнал ръце, оставяйки властта в ръцете на щатските власти. Ардърн създаде доверие, като намали заплатата си с 20 на сто, за да води с личен пример.

Тръмп се похвали, че е богат и познава икономиката достатъчно добре, за да я изправи на крака, подчертава британското издание, като отбелязва, че САЩ продължават войната с вируса и няма признаци, че са на път да я спечелят.

През януари и февруари тази година американските разузнавателни служби са изпращали неведнъж доклади до президента Доналд Тръмп, в които го предупреждават за опасността от новия коронавирус, пише в. „Вашингтон пост“, като се позовава на източници от администрацията. Повече от десет предупреждения са били изпратени до президента на САЩ в момент, когато той омаловажаваше заплахата от пандемията от Ковид-19.

В продължение на седмици всекидневните брифинги са проследявали разпространението на вируса и са предупреждавали, че Китай крие информация за възможностите на Ковид-19 да причинява смърт и за лекотата, с която се разпространява. Докладите са подчертавали изключително тежките икономически и политически последици от подобна криза. Според анонимни източници от антуража на Доналд Тръмп обаче, той не четял подобни документи и се ядосвал дори, когато трябвало да му ги представят устно.

Президентът наложи ограничения върху пътуванията до и от Китай още в края на януари, но през следващия месец не спря да омаловажава сериозността на заплахата и обяви извънредно положение едва на 13 март, когато финансовите пазари вече се сриваха поради нарастващия брой на заразените в Ню Йорк.

Франция търси ключа към успешната отмяна на ограничителните мерки, без да се стигне до нова вълна на коронавирусната епидемия, пише френският в. „Либерасион“.

Очаква се днешната реч на премиера Едуар Филип пред парламента да постави нови рекорди за зрителски интерес. В нея той ще оповести своя план за отмяна на ограниченията, а милиони французи ще го следят пред екраните си, за да разберат кога ще имат правото да излизат свободно от домовете си. Местни политици, синдикати и професионални организации също имат въпроси за отварянето на училищата, магазините, предприятията и за обществения транспорт. Премиерът знае, че думите му за тестовете и защитните средства също ще предизвикат особен интерес. От началото на епидемията критиките срещу правителството се фокусират върху въпроса за носенето на маски.

Очаква се Филип да подчертае пред депутатите, че планът за премахване на ограниченията трябва да бъде „план на цялата нация“. За утре е планирана видеоконференция с представители на местните власти и със социалните партньори. Но постигането на единно становище все още изглежда много хипотетично, отбелязва в. „Либерасион“.

Коронавирусът изложи на показ фаталния недостатък на ЕС: липсата на солидарност, пише британският в. „Гардиън“, като подчертава, че няма политическа воля за оказване на финансова помощ на най-тежко засегнатите страни, което е единственото правилно решение.

Поради различните условия по отношение на разпространението на болестта, наличието на медицински запаси и тестове, всяка от страните поема по свой собствен път. Има опасност липсата на координирани действия да доведе до втора вълна от заразяване.

На срещата си на върха лидерите приеха и план за икономическо възстановяване, но той е непълен и небалансиран. Отмяната на повечето правила за държавна помощ е необходимо предвид обстоятелствата, но само страните с най-добър финансов баланс ще могат да си позволят да подкрепят корпоративния сектор. Това обаче ще подкопае дълбоко и трайно равнопоставеността в рамките на единния пазар, отбелязва изданието.

Сегашният подход се оказва икономически и политически разрушителен за Европа, защото създава основите на икономическо отслабване и политическо недоволство. Това може да се избегне, ако еврозоната направи стъпка към истински фискален федерализъм под демократичния контрол на Европейския парламент, предупреждава в. „Гардиън“.

Подобни статии

Гърция е платила руския газ за април в евро

Полша, България и Финландия отказаха да се съобразят с искането на...

Още в катергорията

Гърция е платила руския газ за април в евро

Полша, България и Финландия отказаха да се съобразят с...

Северна Корея увери, че ситуацията с коронавируса е „под контрол“

Потвърдените случаи на хора "със симптоми на треска" в...

Зеленски: Русия води тотална война, каквато не е имало в Европа от 77 години

Украинският президент призова сънародниците си, които не са на...