„Интръст“ на Делян Пеевски дари 184 000 лв. на три болници

Пеевски дари още 44 хил. лв. на БАН за лекарство срещу COVID-19

  • 34 заразени медици от Пирогов ще получат по 1000 лв. от него
  • Лечебницата във Видин с 2 респиратора от издателя на Телеграф медиа, лекарите в Кюстендил – с очила, маски и защитни облекла
  • Депутатът дари още 44 хил. лв. на БАН за лекарство срещу COVID-19

Сериозни дарения на стойност 184 000 лв. направи дружеството „Интръст“ ЕАД на Делян Пеевски за три болници в страната. Това са спешният център „Пирогов“, както и лечебниците във Видин, където е едно от големите огнища в страната, и Кюстендил, съобщи „Монитор„.

За спешната болница „Пирогов“ са осигурени 34 000 лв., които да подпомогнат болните от коронавирус медици в здравното заведение. Към момента те са 34 души. 2 респиратора получи като дарение от депутата и лечебницата в дунавския град. Пеевски изпрати и 450 теста за нуждите на болничното заведение, както и 63 000 лева парична помощ.

10 000 от тях са за осигуряването на монитори и инфузионни помпи към двата респиратора. 22 000 лева от паричната помощ са за лекарите, борещи се на първа линия със заразата, а 31 000 лева – за заразените медицински лица.

Само преди ден стана ясно, че болните медици в крайдунавския град са над 30, което реално е 10% от служителите в болницата. Именно затова в момента от лечебните заведения в цялата страна се набират доброволци, които да бъдат насочени към видинската болница, за да помогнат в лечението на пациенти.

Освен това Делян Пеевски дари още 30 защитни облекла от най-висок клас, очила, маски, шлемове и 5000 лева в помощ на медиците в болницата в Кюстендил. Поредната помощ от депутата в борбата на хората на първа линия срещу заразата бе предоставена на лечебното заведение от кмета на община Белица Радослав Ревански, който е координатор на даренията на Делян Пеевски, зам.-председателя на ПГ на ДПС Халил Летифов и областния координатор на ДПС Емил Венев.

„Г-н Пеевски ни изпрати, за да дарим от негово име предпазните средства за медиците от първа линия и заболелите. Организацията е направена преди дни, но поради многобройните дарения фабриките не смогват да произвеждат, но днес сме тук и се надяваме тези предпазни средства да помогнат и да няма повече заразени медици и граждани”, каза Радослав Ревански, цитиран от ПиринПресс.

„Дарението идва навреме и на място, защото Кюстендил е едно от огнищата на заразата“, благодари за помощта директорът на болницата д-р Величков. Благодарност за благородния жест от името на всички жители на Кюстендил изрази и зам.-кметът на общината Светослав Василев.

Пеевски дари още 44 хил. лв. на БАН за лекарство срещу COVID-19

Дарение в размер на 44 000 лева от депутата Делян Пеевски получиха изследователи от БАН, които разработват лекарство срещу COVID-19.

С изследванията над молекула, която да унищожава вируса, но и да не е токсична за хората, са се заели вирусолозите от Департамента по вирусология към Института по микробиология на БАН. По признание на учените дарението на Пеевски е дошло изненадващо за тях. Новината идва няколко дни след като стана ясно, че депутатът е дарил на БАН други 50 000 лева, за да подпомогне работата на академията в борбата с коронавируса.

„Изследователският ни екип въведе за първи път в изследванията вещества с анти-ентеровирусно действие и изпитването на комбинираните ефекти на селективни инхибитори на ентеровирусната репликация с различни механизми на действие“, обясни ръководителят на департамента по вирусология към Института по микробиология в БАН доц. Иванка Николова.

„Вследствие на наскоро приключил проект, финансиран от Фонд научни изследвания, съвместно с Института по органична химия към БАН, ние получихме не само нови аналози на съединение с доказана анти-ентеровирусна активност с изключително висока in vitro и in vivo активност, но и разкрихме механизма на действие на това съединение“, обяснява вирусологът. „Оказва се, че това съединение модифицира ковалентно един клетъчен ензим, който има отношение към ентеровирусната репликация. В резултат този ензим променя конфигурацията на активните си центрове и не може да изпълнява функциите си във вирусния цикъл“, обяснява тя. По думите на вирусолога този ензим е критично важен за размножаването на вирусите, които имат едноверижен (+) РНК-ов геном, каквито са и коронавирусите.

„Ще проведем in vitro скрининг на над 60 новосинтезирани производни на това съединение срещу човешки коронавирус 229Е, който ще ни служи като моделен вирус. Целта на това проучване е да се открие съединение с висока анти-коронавирусна активност и същевременно да има ниска цитотоксичност“, обясни ръководителят на департамента.

БАН получи още 5000 лв. от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи за научни разработки, свързани с COVID-19, съобщиха от асоциацията. Сумата е за подкрепа на проект за научни разработки, свързани с борбата с коронавируса и други инфекциозни заболявания.

Ето и останалите дарители:

–          Биотехнологичната компания Амджен и фондация „Амджен“ е направила дарения на територията на България в размер на 100 000 лв. към Министерство на здравеопазването за предпазни средства и тестове и 10 000 лв. към сформирания COVID-19 Фонд на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

–          Пристанищният оператор „БМФ Порт Бургас“ ЕАД дари хранителни пакети на стойност 300 000 лева.

–          Кметът на София Йорданка Фандъкова прие дарение от три апарата, предназначени за отделенията за болни от COVID-19 в общинските болници Втора МБАЛ и Четвърта МБАЛ от фирма „Панда ИП“ ЕООД. Общата стойност на дарението е 120 000 лева.

–          В Областна администрация Пазарджик бяха доставени 100 защитни костюма от най-висок клас, дарение от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив.

–          10 000 маски за еднократна употреба е дарила китайската провинция Хайнан на Пловдивска област. Част от тях са били разпределени на здравните заведения от Областния кризисен щаб.

–          200 оперативни специализирани костюма за нуждата на българските пожарникари и доброволци дари на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ бизнесменът Петър Манджуков.

–          Нова, разработена от старозагорското дружество озонаторна система получи клиниката по инфекциозни и заразни болести при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.

–          Авиационно-космическият форум дари защитни шлемове на лекарите на първа линия в борбата с COVID-19 в Плевен. „Днес дарихме 200 от нашите шлемове на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен, където се лекуват пациенти с COVID-19. Мариана Попова и Веселин Плачков станаха посланици на Авиационно-космически форум, България, и нашата инициатива „Защитен шлем за всеки лекар“ и предадоха предпазните шлемове на директора на болницата в Плевен доц. д-р Цветан Луканов и главната медицинска сестра Ивайла Петкова“, съобщават от сдружението.

–          МБАЛ-Харманли получи дарение от 92 спални комплекта за легла от френската асоциация „Солидаритер”.

Подобни статии

Бившата на Григор Димитров отново накара мъжете да треперят от вълнение

Бившата приятелка на Григор Димитров, Никол Шерцингер, отново накара мъжете да...

Още в катергорията

Бившата на Григор Димитров отново накара мъжете да треперят от вълнение

Бившата приятелка на Григор Димитров, Никол Шерцингер, отново накара...

„Сиела Норма“: Разделянето на изборите ще струва 60 млн. повече на държавата

"Почти всички действия са повторяеми - инсталиране, транспорт, връщане...

Николай Нанков: Всички ще страдаме от некомпетентността на служебния кабинет

Той разясни още, че авансовите плащания са практика, която...