Инженер от Бургас изобрети респиратор в домашни условия

Инженер от Бургас изобрети в домашни условия апарат за обдишване, предава NOVA.

Според 63-годишния Константин Чапъков, домашният респиратор може да спаси нуждаещ се до идване на спешен екип, ако се налага изчакване.

Изобретението вече е привлякло специалисти от Индия, които са видели проекта на българския инженер в интернет. „В Италия има липса на апарати за обдишване и се налага да се прави избор на кого да се сложи такъв. Това не ми направи добро впечетление и съответно ме накара да се замисля как може да стане“, разказа Константин.

Инженер Чапъков се снабдява с обикновен медицински ръчен апарт АМБУ, който подава въздух ръчно, чрез отпускане и стискане с ръка. Няколко дървени плоскости, болтове и обикновен винтоверт, който може да се закупи от всеки магазин за инструменти.

„Може би няколко дни ми отне от конструирането до изпълнението. Идеята беше да се вложат максимално достъпни материали, не да правим компютърни модели с компютърно управление“, сподели мъжът.

Изобретателят е взел под внимание това че на възрастен човек са необходими между 12 и 20 обдишвания на минута, което на ръка може да бъде уморително, дори невъзможно при кризисна ситуация и изнемощялост.

„Ако се наложи да чакаме дълго време екип, най-вероятно ще се уморим и тогава се пита в задачата какво правим?“, каза Чапъков. Тази дейност всъщност извърша винтовертът, прикрепен към механизъм който с въртеливи движения изтласква въздуха. Апаратът може да издържи около 3 часа с една батерия.

А начинът на сглобяване може да бъде открит в интернет и монтиран от всеки. За инженер Чапъков ефикасният уред е първо изобретение в областта на здравето. За своята близо 30-годишна инженерна дейност обаче Константин Чапъков вече притежава патент за изобретение в областта на промишлеността.

Подобни статии

Учени правят безвредна пластмаса от доматени люспи

Учени от университета на Малага, Испания, са измислили как да правят...

Още в катергорията

Учени правят безвредна пластмаса от доматени люспи

Учени от университета на Малага, Испания, са измислили как...

Lufthansa показа самолет за ултрабогаташи

Иновацията се нарича Explorer   Пътуването с комфорта на петзвезден хотел...

Коя марка лаптопи са най-купувани и защо

Освен евтин и качествен мечтата на всеки геймър, офис...