понеделник, септември 28, 2020

Иван Гешев: Ако загубим войната с коронавируса, виновни ще са политиците!

Най-четени

Нинова: Ще подкрепим ветото на президента, защото принципно сме на една и съща позиция

За 4 години показахме с промените в партията какво бихме направили в държавата. Първо - край на задкулисието. Когато даваш възможност на всички да...

Откриха боен арсенал в къща на 61-годишен от село Брезе

Полицията откри боен арсенал в къща на 61-годишен мъж от девинското село Брезе 36-годишен мъж от Брезе, подал сигнал на тел. 112, че 61-годишният с...

Без Русия на европейското първенство по художествена гимнастика

Русия няма да участва на европейското първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе от 26 до 29 септември в Киев (Украйна) Европейската гимнастика публикува...

Витоша (Бистрица) закрива отбора и напуска първенството!

Витоша (Бистрица) закрива мъжкия отбор и напуска първенството във Втора лига. Новината беше потвърдена пред нашата медия от старши треньора на "тигрите" Костадин Ангелов. Специалистът...

Главният прокурор Иван Гешев коментира за първи път за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков и обвинението в умишлено убийство срещу шофьора, управлявал фаталния джип в деня на Великден

В ексклузивно интервю за „Неделята на NOVA“ Гешев говори още за разследването на побоя на журналиста Слави Ангелов, за обвиненията към бизнесмена Васил Божков, мерките на правителството срещу разпространението на коронавируса, системата за случайно разпределение на делата и за скандалния рап клип с въоръжени деца и разголени момичета в храма на Темида.  

„Беше взета мярка „задържане под стража” от Софийския градски съд. Това означава, че съдията е приел квалификацията, възприета от Софийската градска прокуратура и е преценил, че има опасност лицето да се укрие или да извърши друго престъпление; приел е, че доказателствата по делото кореспондират с повдигнатото обвинение.“, каза главният прокурор за обвинението срещу шофьора, предизвикал катастрофата, в която загина Милен Цветков.

„Който иска да се запознае с юридическата страна на проблема, може да се запознае. Ще цитирам г-н Филчев, защото е безспорен авторитет в наказателното право. В книгата си „Въпроси на наказателното право и съдебната практика” той изследва подробно субективната страна на убийствата и на телесните повреди. В Наказателния кодекс е предвидено престъпление, извършено при евентуален умисъл – транспортно престъпление, причиняване на смърт при ПТП с евентуален умисъл. Предвидена е и хипотеза за причиняване на смърт по непредпазливост. Факт е, че хипотезата за извършване на подобно престъпление с евентуален умисъл е много рядка. По-лесно за юристите обикновено е да се плъзгат по течението и да възприемат по-лесното, а именно – квалификация по непредпазливост. Но какво, ако не евентуален умисъл е да управляваш мощен джип след употреба в рамките на 24 часа на 4 вида упойващи вещества, три от които наркотични; да не спреш на червен светофар, да караш със скорост може би много над 100 км/ч? Евентуален умисъл означава две неща – да осъзнаваш обществено опасните последици (а шофьорът няма как да не ги е осъзнавал) и да допускаш, че те ще се случат и да имаш безразличие към тези последици, разясни Иван Гешев.

Тази тема беше използвана от кръговете, които аз наричам анархолиберални, за поредната пропагандна кампания, според която смъртта на Милен Цветков е заради работата му, че нарочно повдигнатото обвинение е формулирано така, за да няма резултат… Каквото и да направи прокуратурата, тези кръгове ще се опитат да го опорочат“, подчерта той.

Иван Гешев застана зад колегите си, които повдигнаха обвинение и на майката на обвиняемия за тежкото пътно произшествие, завършило със смъртта на емблематичния телевизионен водещ.

„След като колегите са повдигнали обвинение, значи са преценили, че има достатъчно доказателства. Не съм запознат с подробностите по делото. Никой главен прокурор не следи в реално време всяко досъдебно производство. Има наблюдаващ прокурор, който поема отговорността. След като така е преценено, аз заставам зад колегите. А в житейски план смятам, че всеки може да прецени дали един родител може да прецени какъв живот води детето му“, каза той.

Главният прокурор говори и за побоя над журналиста Слави Ангелов. В четвъртък при акция на специализираната прокуратура бяха заловени извършителите на побоя, поръчителите според Гешев обаче се намират извън пределите на страната.

„За поръчителите – към момента нямаме достатъчно доказателства, за да повдигнем обвинение и да кажем имена. Някой хора трябва да разберат, че времената са различни от тези в началото на 90-те и вече не вършат работа позиции в политически или други среди или пък това, че майка им е много богата и е била секретарка на бизнесмен. Ако не разберат това, ще се сблъскат със закона“, категоричен беше Гешев.

Попитан дали мерките срещу разпространението на новия коронавирус са сработили, главният прокурор отговори, че до голяма степен те са въведени навреме, но отправи критика за контрола по спазването им.

„Те бяха до голяма степен навременни, но не беше осъществен цялостен контрол върху спазването им. Над 90% от гражданите ги спазват. Има една малка част, която по принцип мрънка за всичко и трета група, която използва пандемията, за да извлече политически, икономически, репутационни ползи. И тук не са виновни българските граждани. Виновна е държавата, защото нейна работа е да наложи, да приложи мерки и закони спрямо неспазващите правилата. Получава се едно клатушкане – две крачки напред, една назад, днес има маски, утре няма… Надявам се да не загубим войната срещу коронавируса заради българските политици. Те не са ми криви, изпитвам към тях това, което масово изпитват гражданите.“, заяви Иван Гешев.
Той се възмути, че контролът по спекулата с цените в кризата се представя като държавна репресия, но такива мерки са възприети и от американската, и от почти всяка прокуратура в Европа.

Във връзка със системата за случайно разпределение на делата Гешев подчерта, че тя е била временен вариант, въведена е без обществена поръчки, под натиска на на бивш правосъден министър.

„Тя беше въведена през 2015 г. като временно решение с политическата мотивация, че това е промяна и се изисква от Брюксел. Но за всички беше ясно, че това е временен вариант – система, въведена за няколко месеца, без обществена поръчка, под натиска на един бивш министър на правосъдието, който сега рязко е получил амнезия и казва, че няма нищо общо. Но всичко е видимо на сайта на ВСС. В протоколите, качени там, се вижда кой е опитал да отложи одита на тази система през 2017 г. с мотива, че не е нужно да се дават 5000-7000 лв. Въпросът е дали това е голяма сума на фона на огромните имуществени и неимуществени интереси“, разясни той.

„Откровена лъжа е, че в хода на този одит, не е бил констатиран нито един случай на манипулация на дела. Но това изобщо не е било предмет на този одит. Предмет на този одит е бил дали системата има уязвимости и именно този одит е установил един куп такива. Въпросът с разпределението на делата е въпрос на доверие в съдебната система. И ние не можем да го пренебрегнем, само защото ще имаме повече работа“, категоричен е главният прокурор.

„По-добре късно, отколкото никога“, така той коментира мащабното разследване на приватизационните сделки на прокуратурата. „За да се получи справедливост, е важна работата и на политиците. Да приведат законите в такъв вид, че да може да се търси наказателна отговорност. По-добре късно, отколкото никога. Ще направим всичко възможно, за да постигнем онова, което очакват гражданите – законност и справедливост. Дали ще успеем, предстои да видим.“, каза Гешев.

За обвиненията, повдигнати срещу бизнесмена Васил Божков и защо се случват точно сега Иван Гешев заяви, че този въпрос вече се е превърнал в рутинен и отговори с шега.

„Е Този въпрос вече стана рутинен. В рамките на шегата ще кажа: това, че някой бяга, е индикация за чиста съвест. Ще направим всичко възможно, за да бъдат тези лица екстрадирани и изправени пред българския съд“, отвърна той.

Гешев определи слуховете, че е изпратил обвинители да отвлекат Васил Божков от ОАЕ като „творческо изчерпване в средите, които бълват фалшиви новини срещу прокуратурата”.

„С подобни твърдения навлизаме в сферата на съдебната психиатрия. Как си представяте следното: да изпратя двама тежко въоръжени ръководители на отдели във ВКП – на уважителна възраст, с граждански полет. Те кацат в Абу Даби, правят опит да отвлекат Божков, полицаите там им казват, че понеже са прокурори, ще ги пуснат да си тръгнат. Те се качват пак тежко въоръжени в граждански полет и кацат в България. Г-н Борисов обаче се притеснява от това, което съм направил, изпраща храни за Абу Даби, а те, за да компенсират, ни връщат фурми”, коментира Гешев.

„Решението за екстрадиция в много държави извън ЕС, където има трайни стандарти, е политическо решение. Имаме изключително добри отношения с арабските страни, но практиката ни показва, че при тях финансовите престъпления са с по-ниска степен на обществена опасност и нулите нямат значение“, добави той.

За скандалния клип, заснет в сградата на Съдебната палата, Гешев заяви, че не приема в храма на Темида са се пропагандира употребата на наркотични вещества.

„Този въпрос е към човека, който управлява Съдебната палата – г-н Лозан Панов. Не приемам в сградата да се снима клип, който пропагандира употребата на наркотични вещества, да се показват деца с оръжие и дами, чието облекло е за други места“, заяви Иван Гешев.

Във връзка са разследването на вноса и изгарянето на боклуци в България главният прокурор каза, че предстои да бъдат повдигнати обвинения.

„Бизнесът с вноса на боклук вече приключи с намесата на прокуратурата и екоминистерството. На този пазар се бяха наместили 1-2-3 основни играчи. Сигурен съм, че предстои повдигане на обвинения. В прокуратурата от ТЕЦ „Бобов дол” са депозирали писмо, в което заявяват, че се отказват от горенето на боклук. Искат промяна на комплексното разрешително, за да могат да горят само въглища и биомаса“, разкри още той.

„В рамките на мандата ми искам да опровергая това, което огромна част от българските граждани мислят – че законът се прилага в зависимост от личността на дееца“, завърши Гешев.

ОЩЕ В КАТЕГОРИЯТА

Последни новини

Нинова: Ще подкрепим ветото на президента, защото принципно сме на една и съща позиция

За 4 години показахме с промените в партията какво бихме направили в държавата. Първо - край на задкулисието. Когато даваш възможност на всички да...

Откриха боен арсенал в къща на 61-годишен от село Брезе

Полицията откри боен арсенал в къща на 61-годишен мъж от девинското село Брезе 36-годишен мъж от Брезе, подал сигнал на тел. 112, че 61-годишният с...

Без Русия на европейското първенство по художествена гимнастика

Русия няма да участва на европейското първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе от 26 до 29 септември в Киев (Украйна) Европейската гимнастика публикува...

Витоша (Бистрица) закрива отбора и напуска първенството!

Витоша (Бистрица) закрива мъжкия отбор и напуска първенството във Втора лига. Новината беше потвърдена пред нашата медия от старши треньора на "тигрите" Костадин Ангелов. Специалистът...

Дойче веле: ЕС предава Европа в борбата за демокрация

От страните от Централна и Югоизточна Европа все повече хора упорито се борят за зачитане на демокрацията и върховенството на закона. Те заслужават по-голямо...

Германия предлага схема, обвързваща получаването на финансиране от ЕС със спазването на върховенството на закона

Германия предлага схема, обвързваща получаването на финансиране от ЕС със спазването на върховенството на закона Германия, която е ротационен председател на Европейския съюз, предлага схема,...

Бундестагът разследва случая с Навални

Бундестагът разследва предполагаемото отравяне на руския опозиционер Алексей Навални, каза пред „Спутник“ Клаус Ернст, ръководител на парламентарната комисия по икономика и енергетика, предаде БГНЕС,...