Китай излезе от схватката с коронавируса като световен лидер

Китай доказа, че самостоятелно може да овладее епидемията, но за да приключи тя по-бързо, светът трябва да води битката срещу COVID-19 консолидирано и солидарно

Светлана Шаренкова

Преди броени дни от Ухан излетяха над 200 самолета, а небето му бе обагрено от удивително красиви фойерверки като знак на победата над COVID–19!

Отмяната на карантината на единадесетмилионния град и връщането на неговите жители към нормалния начин на живот е дълбоко символна победа, трасираща възхода на китайската социална държава. ​

В това време президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговата администрация подеха агресивна антикитайска информационна война. Поводът е същата тази епидемия от коронавирус, която в днешния глобален свят засегна болезнено и Европа, и Съединените щати.

Вместо солидарно да се борят с пандемията, американските власти и пригласящите им европейски елити започнаха да сипят пропагандни клишета и да използват езика на омразата, безпрецедентен даже за Студената война!?

​Истеричното кресчендо на Тръмп е свързано с желанието на САЩ да спрат финансирането на Световната здравна организация, под претекст че тя… води прокитайска политика!?

Фалш и завист показва упорито тиражираното определение, че COVID-19 е „китайски вирус”. Това е не само липса на морал, но и липса на експертиза – защото един вирус не може да има националност и защото пандемията е нещастие за целия свят, а деленето на „наши” и „ваши”, на „добри” и „лоши” е вредно и неефективно.

Антикитайската информационна война, водена от САЩ, за пореден път ясно опровергава претенциите, че Вашингтон е носителят на модерните, демократични, правови и нравствени ценности и че има правото да налага своя начин на живот на останалите народи.

Какъв морал има във воденето на постоянни пропагандни войни срещу друга суверенна държава? Къде са правото и демокрацията в обявяването на търговски войни и дрънкането на оръжие?

Факт е, че в САЩ предстоят оспорвани президентски избори, Тръмп губи основното си преимущество – икономическия ръст и стабилност на страната. Може би затова американският президент се опитва с антикитайска пропаганда да запази избирателите си, явно това не му се получава, защото виждаме разлома между бизнеса и политическите кланове във Вашингтон.

И докато забавената и некоординирана реакция на COVID-19 блокира Европа и САЩ, Китай показа как една добре управлявана социална държава може да се организира за овладяване на кризата и спасение на своето население.

Китайската народна република понесе тежки поражения, но показа безпрецедентна мобилизация. Световен символ на грижа за хората, за прогрес и солидарност бяха построените за броени дни гигантски болници. С дисциплина и гражданска саможертва Китай овладя заразата, карантината падна и в най-засегнатия регион Ухан. Но дори и в трудните моменти на битката с епидемията Китай оказваше масирана, приятелска помощ на най-засегнатите страни. Тази помощ бе искрена и безкористна – част от хилядолетната китайска етика, мъдрост и култура, но и част от съвременната политическа линия на отваряне към света.

И ако Италия и Испания почувстваха, че Китайската мечта е реалност, то те за съжаление видяха също, че зад маската на виртуалната Американска мечта се крият егоизъм и лицемерие в международните отношения.

Китай доказа, че самостоятелно може да овладее епидемията, но за да приключи тя по-бързо, светът трябва да води битката срещу COVID-19 консолидирано и солидарно.

Това бе призивът на президента Си Дзинпин към лидерите на Г-20 – израз на политиката на подадената ръка. Той следва да бъде възприет недвусмислено от световните лидери, ако искат по-бързо да излезем от здравната и от социално-икономическата криза и да тръгнем напред към един по-справедлив миропорядък!

Подобни статии

Първан Симеонов: През 10 години избираме голям нов, който да изчисти предишния

Няма никаква нужда от преучредяване на държавата – това е политически...

Още в катергорията

Първан Симеонов: През 10 години избираме голям нов, който да изчисти предишния

Няма никаква нужда от преучредяване на държавата – това...

Проф. Лъчезар Аврамов: След 50 години българите ще са към 3 милиона

За да се унищожи един народ, трябват много усилия...

Доц. Атанас Мангъров: Епидемията от Ковид-19 е в стадий на затихване

Мерките, които се предприемат срещу пандемията са неадекватни. Целта...