Китай се опитва да блокира скандален доклад на ЕС за пандемията с коронавируса

Китай се е опитал да блокира доклад на Европейския съюз, в който се казва, че Пекин е разпространявал дезинформации за заразата от коронавирус.

Това казват четири източника. Това се вижда и от дипломатическа кореспонденция, с която „Ройтерс“ се е запознал, предаде БТА.

Докладът впоследствие е разпространен, макар че някои критики срещу китайското правителство са били преформулирани или премахнати – признак за опита на Брюксел да балансира в период, когато заразата от коронавирус обърква международните отношения.

Говорителка та ЕС каза, че „никога не коментираме съдържанието или предполагаемото съдържание на вътрешни дипломатически контакти и комуникации с нашите партньори от други държави“.

Друг високопоставен представител на ЕС посочи, че докладът за дезинформацията е бил публикуван както обикновено и отрече част от него да е била смекчена.

Четири дипломатически източници казаха за „Ройтерс“, че първоначално докладът трябвало да излезе на 21 април, но бил забавен, след като високопоставени китайски представители научили за съдържанието му от предварителна информация на изданието „Политико“.

Същия ден високопоставен китайски представител се свързал със служители на ЕС в Пекин и им казал, че ако докладът в този си вид бъде разпространен, това ще е много лошо за сътрудничеството, се казва в дипломатическа кореспонденция.

Според китайската версия, докладът бил така написан, че обслужвал нечии други интереси – твърдението, което Брюксел схваща като „искате да угодите на САЩ“.

Една от ключовите разлики, която Reuters цитира, е още на първа страница. Първоначалната версия там е, че Китай поддържа глобална дезинформационна кампания, за да не позволи Пекин да поеме вината за пандемията с COVID-19 и за да „излъска“ имиджа си пред света.

След това езикът е смекчен – имало значителни доказателства за тайни китайски операции в социалните медии.

Подобни статии

Още в катергорията

Джо Байдън подписа указ за подобряване на киберзащитата

Според Съвета за национална сигурност документът премахва бариерите за...

Русия призова за спешни действия на ООН за конфликта в Близкия изток

Жертвите в Газа са най-малко 56, седем цивилни загинаха...