Китайските власти се насочиха към „мълчаливите“ преносители на коронавирус

Китайските власти се съсредоточиха върху справяне с “мълчаливите” или преносителите на коронавируса без симптоми като част от следващата фаза на пандемията на фона на притесненията сред американски здравни експерти, които мислят, че ¼ от заболелите нямат симптоми, пише “Гардиън”

Националната здравна комисия на Китай съобщи, че ще започне да публикува данните за пациентите без симптоми от днес и тези хора ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина, след като континенталната част на страната регистрира първото увеличение на случаите за пет дни.

Властите регистрираха 130 нови случая без симптоми днес, с които общият им брой достигна 1367. Преди Китай регистрираше пациентите без симптоми като с малък риск и не ги включваше към потвърдените случаи, слагаше ги под карантина и след това ги освобождаваше, ако не покажат симптоми.

В понеделник премиерът Ли Къцян призова за следене на пациентите без симптоми на фона на страховете от появата на нови случаи, което принуди няколко провинции да въведат по-твърди мерки във вторник. В някои провинции всички пациенти без симптоми са под задължително лекарско наблюдение в болница в продължение на 14 дни.

Робърт Редфийлд, директор на Центровете за превенция и контрол на заболяванията на САЩ, коментира в интервю, че вероятно ¼ от случаите на заразени с коронавирус са без симптоми. Той подчерта пред Националното обществено радио, че това е важно, защото тези, които нямат симптоми, могат да пренесат вируса и американските експерти са го установили това. В резултат на това агенцията агресивно преразглежда препоръките си за използване на маски.

Китайски изследователи са изчислили, че 59% от заразените са имали леки или никакви симптоми. Документи, разгледани от South China Morning Post, показват, че повече от 40 000 пациенти без симптоми не са включени в официалните данни на Китай от повече от 80 000 заразени с коронавируса.

В Китай има повече от 82 000 потвърдени случая с коронавирус и 3310 починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 754 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 36 000. Регистрирани са случаи в 202 държави и територии. Данните на Университет “Джон Хопкинс” показват над 860 000 случая и повече от 42 000 починали в 180 държави, възстановили са се повече от 178 000.

Източник: Stormpress24

Подобни статии

Румънският премиер уволни след скандал министъра на здравеопазването

Румънският премиер Флорин Къцу отстрани от длъжност министъра на здравеопазването Влад...

Още в катергорията

Румънският премиер уволни след скандал министъра на здравеопазването

Румънският премиер Флорин Къцу отстрани от длъжност министъра на...

Байдън ще направи първото си обръщение пред Конгреса на 28 април

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси...

Байдън изтегля US войниците от Афганистан до 11 септември, говори с Путин

Президентът Джо Байдън ще изтегли до 11 септември всички...