Кустурица за COVID-19: Това е свидетелство за залеза на цивилизацията

„Разпространението на COVID-19 става във време, когато човешката безнравственост е условие за успех, когато залязва слънцето на цивилизацията, на която до вчера се възхищавахме“, казва световноизвестният режисьор Емир Кустурица.

„Ние сме заразени отдавна. Нима не сме израстнали – ние, нашите деца и внуци във време, когато беше по-важно спортистът или актьорът да говорят за значимите неща, а не докторът на науките, който знае за какво става въпрос, не вирусологът, който не може да намери ваксината, защото са  му платили като на шофьор на камион. Това беше цивилизация, за която се смяташе, че може да направи всичко, а сега сме свидетели, че тя не може да направи нищо.

Вирусът дойде първо като философия, която дълго време замъгляваше представата ни за света, ние не осъзнавахме, че миражите които рисува, водят до смърт. Всеки спортист, посъбрал капиталец беше по-важен от учен, вирусолог, онколог. Всички, които натрупаха невероятно богатство за себе си, станаха най-добрите философи и икономисти, знаеха историята по-добре от историците, всяка к**ва в популярните телевизионни канали знаеше по-добре от тихите и честни хора как се създава добро семейство“.

Режисьорът стига до отчайващите заключения, че „в свят, в който реалността е профанирана, а спектакълът е свещен, където за учените няма място, ще бъдем наказани със смърт, защото не успяхме навреме да разберем, че богатството не е всичко, а ние вярвахме в тази лъжа“.  „За какво са парите им, ако нямат решение за незначителния коронавирус сега“, пита той риторично.

Кустурица се обръща към хората с призив за бдителност и дисциплина. „Какъвто и да е този вирус, колкото и да предизвиква желанието ни да разберем откъде е дошъл – дали природата го е изпратила като наказание или, както мнозина смятат, е началото на биологична война – ние трябва да оцелеем.

„Трябва да се придържаме към дисциплината, която държавата ни изисква, да имаме търпение, тъй като ние сме готови и за молитви, и за войни.“

Източник: Dayofru.com

Подобни статии

1733 новозаразени с COVID-19

505 са излекуваните 1733 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите...

Още в катергорията

1733 новозаразени с COVID-19

505 са излекуваните 1733 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица...

Още една ваксина влиза в битката с коронавируса

Служителите на лекарствения регулатор на САЩ подкрепиха COVID ваксината...

Издаването на сертификат за ваксинация срещу COVID-19

Сертификат за имунизация срещу COVID-19 лицата могат да получат...