Лекарство за краста дава надежди за успешно лекуване на COVID-19

Проф. Иво Петров: Предполагам, че това лекарство Ивермектин го има в България

Антипаразитното лекарство за краста Ивермектин дава надежди за успешно лекуване на COVID-19. Новината съобщи в студиото на БНТ водещият български кардиолог проф. д-р Иво Петров.

„Имам новина. От няколко часа има ново предложение за лекарство за коронавируса. Това е Ивермектин, което се използва за краста. Предполагам, че това лекраство Ивермектин го има в България. Ползва се във ветеринарната медицина“, съобщи в ефир професорът.

По думите му има поредици от лекарства за различните стадии на заболяването, но нито едно от тях не е показало 100-процентов резултат. Проф. Петров обясни, че експертите са в търсене на медикамента, който да разрушим пъзела на инфекцията.

По думите му лекарството Ивермектин, което дава положителни резултати към момента, се използва най-вече във ветеринарната медицина.

„В ранния стадий може да се използва хинин и други. В следващите фази идват и противовъзпалетилните медикаменти. Освен дистанцията и спазването на личната хигиена, което е най-важно да не се заразим, идва ред и на изследване на различни медикаменти. Търсим колкото по-малко вируса да бъде експониран. Ако кихнем аерозолите се разпространяват на 8 метра, ако кашляме – на 4 метра, ако говорим на около 2 метра. Има ексцентрични предложения – да се намали говореното. Когато сме по-близко един до друг, със сигурност трябва да носим маска“, допълни проф. Петров.

Според испанското издание „20 минутос“, съвместно проучване, ръководено от Института за биомебиомедицински открития в Университета Монаш в Мелбърн, Австралия, заедно с Института за зарази и имунитет „Питър Дохърти“ (Peter Doherty), установяват, че Ивермектин, е в състояние да убие новия коронавирус за 48 часа.

„Установихме, че дори само една доза може да елиминира цялата вирусна РНК в рамките на 48 часа“, коментират изследователите, чиято работа е публикувана в списание Antiviral Research. Това е антипаразитно лекарство, одобрено от Американската агенция по лекарствата (FDA), което също е доказано, че е ефективно срещу широк спектър от вируси, включително ХИВ, денга, грип и зика“, пише в статията.

Експертите предупреждават, че трябва да се направят няколко теста, преди да бъде постигнат крайният резултат.

„Ивермектин е едно от най-широко използваните лекарства за предотвратяване на инфекция и се счита за безопасно лекарство. Сега трябва да определим дозата, която може да се използва при хора, това е следващата ни стъпка“, подчертават експертите.

Ивермектин се използва при кучета и котки за лечение на различни заболявания. Това е едно от най-широко използваните лекарства за предотвратяване на инфекция с дирофиларии при кучета (също се използва при котки за същата цел, но в по-малка степен).

Използването на Ивермектин за лечението на Covid-19 ще зависи от резултатите от по-нататъшни предклинични тестове и в крайна сметка клинични изпитвания.

Подобни статии

Доц. Ангел Кунчев: Вероятно навлизаме в трета вълна на заразата

Данните за имунизация от Шотландия вече е ясно, че ваксината на...

Още в катергорията

Доц. Ангел Кунчев: Вероятно навлизаме в трета вълна на заразата

Данните за имунизация от Шотландия вече е ясно, че...

Археологията е младежката страст на Корнелия Нинова

Казват, че археологията е страст за цял живот. Ако...

Илияна Йотова: За мен е цинизъм да няма тържества на Шипка

"Тези "зелени коридори" са доказателство, че организацията в този...