Медиците от Спешна помощ се превърнаха в психотерапевти по неволя

Все повече българи с паник атаки заради изолацията

Медици от Спешна помощ се превърнаха по неволя в психотерапевти по телефона. Заради все по-честите обаждания от паникьосани българи се е наложила промяна и в работата на екипите, съобщи Нова телевизия.

Неспешните случаи, които не налагат посещение на лекарски екип веднага, се консултират дистанционно.

Winbet – победата е емоция! (18+)

От 26 години дните на Ива Кацарска минават в линейката на Спешна помощ, а самата тя е категорична – виждала е всичко. Сега обаче признава, че ситуацията е много различна. През последния месец дава доброволно допълнителни часове на специално разкритата линия, за да помага и по телефона. Отговаря на онези, които в паника се обаждат на диспечерите, без да имат нужда от лекар.

Когато има паника, това се усеща, защото чуваме как диша човекът. Ако е със задух, това се разбира дори по телефона„, разказва Кацарска.

От Спешна помощ признават, че всеки втори, обадил се с лека температура и задух, отдава симптомите си на коронавирус. Зад много от случаите обаче се крие добре познатата паник атака. Изолацията, страховете за работата, както и пълната липса на социални контакти водят до всички тези проблеми.

Затворете един човек с генерализирано разстройство зад четири стени и той ще отключи всички проблеми на земята. Аз не мисля, че в момента държавата има възможностите и ресура да погледне и върху този проблем„, смята терапевтът Желяз Андреев.

Фактите показват, че от началото на карантината досега случаите на домашно насилие в страните от Европа, включително в България, са скочили с 1/3. Рязката промяна в ежедневието се отразява в целия свят, не само у нас. За да разкаже за промяната, фотографка от Ню Йорк дори отваря вратите на дома си.

Когато преди седмици Нора Савосник хваща самолета от САЩ за родната Норвегия, тя мисли само едно – че така ще загуби визата си. Пандемията я принуждава да направи тази крачка, за да е до близките си и така я връща в живота от ученическите й години. Шокът се оказва огромен.

„Много е странно да не можеш да видиш приятелите си и да живееш с родителите си, и то на 24 години. Това е голям контраст с Ню Йорк. Просто са два различни свята“, казва тя.

Минават дни на карантина, а напрежението се покачва. Нора признава, че отвикнала да живее с родителите си. Чак след време вижда предимството от това да е близо до семейството си.

Подобни статии

Служебното правителство се събира на първо заседание

Служебното правителство, назначено вчера от президента Румен Радев, се събира днес...

Още в катергорията

Служебното правителство се събира на първо заседание

Служебното правителство, назначено вчера от президента Румен Радев, се...

Министър Рашков уволни от МВР свидетел срещу секретаря на президента Пламен Узунов

Първото уволнение, което прави служебното правителство на Румен Радев,...

Костадин Паскалев: Има предпоставки за успешно служебно правителство

„Президентът предложи балансирано правителство, попълнено с хора, които притежават...