Меркел очаква германското председателство на ЕС да премине под знака на коронавируса

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че очаква с нетърпение германското председателство на ЕС, което ще премине под знака на коронавируса, но обеща, че няма да се пренебрегват и други въпроси като климатичната политика, предаде Асошиейтед прес.

Германия поема ротационното председателство на 27-членния Европейски съюз от 1 юли до края на годината, напомня БТА.

В седмичното си видеоизявление Меркел посочи, че пандемията ще има драматично икономическо изражение. През следващите седмици и месеци ще трябва да покажем, че сме единни, подчерта тя.
Европейските лидери постигнаха съгласие, че е необходим масиран план за възстановяване. Освен това те трябва да се споразумеят за бюджета на ЕС за следващите седем години, отбелязва АП.
По време на германското председателство трябва да се направи нещо за икономическо подсилване на Европа, за социалното сближаване и да се обърне внимание на климатичните въпроси и проблемите на околната среда, заяви Меркел. Канцлерката добави, че се очаква да бъде поставен въпросът за изграждане на ефективна европейска здравна система във всички страни членки и подчерта, че иска в края на германското председателство да има засилване на интеграцията.

Потвърдените случаи на заразяване с коронавирус в Германия са нараснали с 2055 за последния ден, достигайки 152 438 души, съобщи днес институтът „Роберт Кох“, цитиран от Ройтерс. Това е втори ден на забавяне на темпото на разпространение на болестта.
Броят на жертвите нарасна със 179, достигайки 5500.

Подобни статии

Тревога в Япония! Нова авария в АЕЦ „Фукушима“

Според експертите е възможно причината да е спукана тръба към някой...

Още в катергорията

Тревога в Япония! Нова авария в АЕЦ „Фукушима“

Според експертите е възможно причината да е спукана тръба...

Нова и опасна мода: да се заразиш умишлено с COVID-19

“Телеграм” се превърна в любимата платформа на крайнодесните и...

Танкер с руски екипаж се запали в Черно море

Инцидентът е станал край нос "Железния рог" В Черно море...