Над 7000 души останаха без работа само за ден

236 000 са безработните у нас по данни на Агенцията по заетостта. Само вчера в бюрата по труда в страната са се регистрирали 7138 души

„Това е доста висока цифра на новорегистрираните в бюрата по труда. Около 5000 от тях са посочили, че тяхната регистрация е свързана косвено или пряко с кризата покрай епидемията от коронавирус“, заяви пред Нова телевизия Кремена Калчева от Агенцията по заетостта.

По думите й, прибирането от чужбина е също характерен признак за регистрация.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

„Лицата доброволно споделят този показател, който е различен в отделните дни. В петък процентът не е бил толкова висок. В първите дни след 13 март, когато се усещаше по-силен приток на завръщащи се българи от чужбина, тогава процентът беше по-висок. Сега обаче той е около 1% от тези, които се регистрират ежедневно“, обясни още Калчева.

Тя уточни, че със Закона за извънредното положение е променен срокът, в който останалите без работа хора могат да се регистрират в Бюрото по труда. Вместо 7-дневен, сега той е двуседмичен.

„Разбира се, регистрацията може да бъде извършена и онлайн. Сега те са особено полезни. Но трябва човек да има електронен подпис или ПИК на Националния осигурителен институт“, каза още експертът.

Подобни статии

Още в катергорията

Боян Чуков напуска БСП

Боян Чуков е подал писмено уведомление, че считано от...

Посолството на САЩ подкрепи пребития от полицаи журналист Димитър Кенаров

Посланик Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров, за...