Над 7178 са се регистрирали като безработни само в петък

Около 3000 души на ден остават без работа заради извънредното положение

Над 7178 регистрирания има в Бюрата по труда само за последния работен ден на миналата седмица. Не малка част от тях – 5075 споменават, че пряко или косвено това се дължи на кризата с коронавируса.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ главният директор на ГД „Услуги по заетостта“ Кремена Калчева.

Тя каза, че в петък последните данни за безработните са общо 236 142, над 45 000 са се регистрирали от обявяването на извънредното положение на 13 март. Има определени места, в които хората, събиращи се пред Бюрата по труда, са повече. Варна е един от тези градове. Повече хора има в областните градове, защото там е по-голямо населението.

Хората, които се регистрират в бюрата по труда, трябва да направят това по настоящ или по постоянен адрес и именно затова в областните градове се случва да има повече струпвания пред вратите на бюрата по труда, уточни експертът.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Хората може да се регистрират и онлайн. Агенцията по заетостта е осигурила три възможности. За две от тях е необходимо хората да имат или електронен подпис, или ПИК на НОИ. Третата възможност използва електронната поща на съответното бюро по труда, данните, които лицето ще подаде, трябва да бъдат достоверни, защото те ще бъдат потвърдени и по служебен път – по имейл или по телефона.
Има и друга възможност – по пощата също може да се изпрати заявлението за регистрация.

Кремена Калчева – главен директор на ГД „Услуги по заетостта“: За хората, които очакват да получават обезщетения при безработица, е хубаво да напомня, че регистрацията в Бюрото по труда за търсене на работа е едно от условията, за да се кандидатства за обезщетение от НОИ. За периода на извънредното положение хората за улеснение могат да направят регистрацията си в Бюрото по труда и заедно с това да подадат обезщетение за безработица, но това обезщетение също може да се подаде по електронен път към НОИ, както и чрез пощенски оператор също към НОИ.

Подобни статии

Опашка за ваксини пред Столичната РЗИ: Личните лекари в София ще получат по 30 дози

Семейните лекари пренесоха ваксините до кабинетите си в хладилни чанти. Заедно...

Още в катергорията

Опашка за ваксини пред Столичната РЗИ: Личните лекари в София ще получат по 30 дози

Семейните лекари пренесоха ваксините до кабинетите си в хладилни...

Археологията е младежката страст на Корнелия Нинова

Казват, че археологията е страст за цял живот. Ако...

Илияна Йотова: За мен е цинизъм да няма тържества на Шипка

"Тези "зелени коридори" са доказателство, че организацията в този...