ООН: Страните, пренебрегващи закона в името на борбата с коронавирус, рискуват да предизвикат „катастрофа с правата на човека“

Мишел Бачелет заклейми масовите арести в някои страни заради нарушения на комендантския час като „ненужни и опасни“

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет предупреди, че страните, които пренебрегват върховенството на закона в името на борбата с пандемията от новия коронавирус (COVID-19), рискуват да предизвикат „катастрофа с правата на човека“, съобщава „Франс прес“, цитирано от Епицентър.

Бачелет призова страните да се въздържат от нарушаване на основните права „под прикритието на извънредни или спешни мерки“.

„Извънредните правомощия не трябва да са оръжие, което правителствата могат да използват за потискане на несъгласието, да контролират населението и дори да увековечат пребиваването си във властта“, предупреди тя в изявление.

„Те трябва да се използват за ефективно справяне с пандемията – нищо повече, нищо по-малко“, настоя още Бачелет.

Коментарите ѝ бяха направени, след като повече от 200 000 души починаха в пандемията и близо 3 млн. са заразени по целия свят от новия коронавирус, след като той се появи в Китай в края на миналата година.

Бачелет призна, че държавите имат право да ограничават някои права за защита на общественото здраве, но тя настоя всички ограничения да са необходими, пропорционални и недискриминационни, а също и ограничени по времетраене.

„Има множество информации от различни региони, че полицията и други сили за сигурност използват прекомерна, а понякога и смъртоносна сила, за да накарат хората да се придържат към изолации и комендантски час“, каза тя, оплаквайки се, че „подобни нарушения често са били извършвани срещу хора, принадлежащи към най-бедните и уязвими слоеве от населението“.

„Прострелването, задържането или насилието над някого за нарушаване на полицейски час, защото отчаяно е търсил храна, очевидно е неприемлив и незаконен отговор. Същото важи за това, да затрудняваш или правиш опасно за една жена да попадне в болница, за да роди“, изтъкна върховният комисар на ООН за правата на човека.

„В някои случаи хората умират заради неподходящото прилагане на мерки, които уж са били въведени, за да ги спасят“, отбеляза още Бачелет.

Тя също така заклейми масовите арести в някои страни заради нарушения на комендантския час като „ненужни и опасни“.

„Арестите и затворите са високорискови и държавите трябва да се съсредоточат върху освобождаването на всеки, който може да бъде освободен безопасно, не да задържат повече хора“, настоя Бачелет.

Върховният комисар на ООН за правата но човека също така предупреди, че опитите за овладяване на опасната дезинформация около пандемията в някои случаи се използват като извинение за репресии срещу законната свобода на словото.

„Важно е да се противодейства на дезинформацията, но спирането на свободния обмен на идеи и информация не само нарушава права, а подкопава доверието“, посочи тя.

„Подкопаването на права като свободата на изразяване може да причини неизмерима вреда на усилията за овладяване на COVID-19 и неговите пагубни социално-икономически странични ефекти“, предупреди Бачелет.

Тя също така настоя всички извънредни мерки или извънредни положения, въведени в името на борбата с COVID-19, да бъдат обект на подходящ парламентарен, съдебен и обществен контрол, за да се избегнат злоупотреби.

„Ако върховенството на закона не се спазва, извънредните положения за общественото здраве рискуват да се превърнат в катастрофа с правата на човека, с отрицателни последици, които дълго ще надхвърлят самата пандемия“, каза тя.

Подобни статии

Американски ракетен разрушител е навлязъл в Черно море

САЩ потвърждават подкрепата си към своите съюзници в НАТО Ракетният разрушител на...

Още в катергорията

Американски ракетен разрушител е навлязъл в Черно море

САЩ потвърждават подкрепата си към своите съюзници в НАТО Ракетният...

Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции на „Северен поток 2“

Германското правителство призова членовете на Конгреса на САЩ да...

Макрон съобщи в „Туитър“, че си е поставил бустерна доза ваксина срещу коронавируса

Френският президент Емануел Макрон публикува съобщение в "Туитър", за...