Руски служби готвели покушение срещу чешки политици

Агент на руските спецслужби е планирал да отрови с рицин инициаторите на събарянето на паметника на съветския маршал Иван Конев в Прага, предаде радио „Свободна Европа“ с позоваване на чешкото издание „Respekt“.

Екипът на чешката медия разполага с информация, че преди три седмици на летище „Вацлав Хавел“ е пристигнал човек с руски дипломатически паспорт. Той е бил посрещнат от кола, която го е откарала в руското посолство.

Според разследването на „Respekt“, руснакът е носил със себе си само малка пътна чанта, в която е имало рицин – смъртоносната отрова, с която е убит и българският дисидент Георги Марков.

Чешките спецслужби са знаели за пристигането на притежателя на руски дипломатически паспорт и са приели идването му в Прага като непосредствена заплаха за двама чешки политици, пряко свързани с демонтажа на съветския паметник.

Става дума за шефа на администрацията на 6-и район на чешката столица – Ондржей Коларж, и кмета на града Зденек Гржиб. Коларж е взел решението за статуята на Конев да бъде свалена от пиедестала, а Гржиб е подписал решението площадът пред руското посолство в Прага да носи името на убития руски опозиционер Борис Немцов. След пристигането на руския агент в Прага на двамата политици беше назначена денонощна охрана от чешките спецслужби.
Според източник на „Respekt“, „човекът с рицина е агент на руските секретни служби“, освен това според по-мащабен план е било предвидено негови колеги да отпътуват от Русия за различни европейски градове.

Чешкото издание продължава разследването си за дейността на руските спецслужби с оглед на премахването на паметника на Конев и напрежението между двете страни, породено от несъгласието на Прага с разправата от страна на Кремъл с неудобни за управлението на Путин хора.
Преименуването на площада предизвика остра реакция от страна на Москва. Официалният адрес на посолството беше сменен с този на консулството, за да не присъства в него името на Немцов.

Припомняме, подобен жест беше направен и в САЩ – там улицата пред руското посолство беше преименувана на „Борис Немцов“ по предложение на сенатор Марко Рубио.

Източник: Monitor.bg

Подобни статии

ООН: 16 милиона украинци се нуждаят от хуманитарна помощ

По предварителни оценки в Украйна от началото на войната са убити...

Още в катергорията

ООН: 16 милиона украинци се нуждаят от хуманитарна помощ

По предварителни оценки в Украйна от началото на войната...

Лиз Тръс: Трябва да научим уроците си от Украйна и да защитим Тайван

Великобритания трябва да продължи да изгражда търговски връзки с...

Вучич: Искат да прогонят сърбите от Косово

Последните решения на Прищина са взети с цел да...