СГП възложи незабавна проверка на куриерските фирми

Разпоредено е извършване на проверки на всички фирми, извършващи куриерски и спедиторски услуги в София

Софийска градска прокуратура е възложила незабавна проверка по реда на надзора за законност, която следва да бъде извършена от контролните органи – Комисия за защита на потребителите и Териториална дирекция на Национална агенция за приходите, предаде БГНЕС.

Поводът за нея е необходимостта от предприемане на мерки за предотвратяване на незаконно облагодетелстване от страна на некоректни търговски субекти, извършващи спедиторски, куриерски и други подобни дейности, свързани с доставки на пратки на територията на столицата.

От прокуратурата информират, че към настоящия момент е установено, че на интернет сайт, предлагащ доставка на стоки чрез куриер, неправомерно се начислява допълнителна такса. Посочва се нейната цена и уточнение – за обработка на плащане при доставка в брой, както и периода на повишен риск от Covid-19.

Проверката следва да продължи през целия период на обявеното извънредно положение в страната. Контролните органи ще установяват наличие на некоректни практики, чрез които потребителите се задължават да плащат неправомерни допълнителни такси. Ще се извършват контролни заявки и тяхната доставка с цел установяване на начислени такси и утежнения, имащи извънреден характер. При констатиране на порочни практики следва да бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения и да се сезира прокуратурата.

Разпоредено е извършване на проверки на всички фирми, извършващи куриерски и спедиторски услуги в София.

Подобни статии

Футболният съдия Борислав Колев е задържаният от ГДБОБ за източване на АМ „Хемус“

42-годишният Борислав Колев е получил в чували близо 60 млн. лева,...

Още в катергорията

НАП не откри проблеми при Бойко Рашков

Националната агенция по приходите не е установила несъответствия между...

Лекарският съюз разследва доц. Мангъров заради неверни твърдения за пандемията

Доц. Атанас Мангъров нарушава основни текстове от Кодекса за...