Стоян Мавродиев: Премиерът е подведен! Не е имал време да стигне до детайлите

Цялата атака идва от една медийна група и един бизнесмен

Премиерът е подведен. Материалът е сложен. Не е имал време да стигне до детайлите.

Това заяви изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев, който тази сутрин бе уволнен заедно с целия борд на банката публично от премиера Борисов.

Причината – предоставените 75 млн. кредит на една колекторска фирма, която е изкупила лошите кредити на Първа инвестиционна банка и Общинска банка.

Смятам и съм твърдо убеден, че премиерът е бил сериозно подведен от всевъзможни мнения и анализи, подчерта Мавродиев.

Цялата атака идва от една медийна група и един бизнесмен – от „Капитал“ и Иво Прокопиев. Тяхната цел е да съборят банката, тъй като Прокопиев има няколко дела за пране на пари, по мои сигнали. Това е поредното фалшиво обвинение срещу ББР и лично срещу мен.

Това е лична вендета и лична атака. Те водят съзнателно подривна дейност срещу банката, действат като терористична група.

Той даде разяснение за кредита от 75 милиона лева дадени на компанията “Св. Георги Груп”.

По тези 75 милиона се работи много преди кризата с коронавируса, с множество звена на банката. Ние спечелихме тази сделка в надпревара с няколко търговски банки.

Тази сделка е обезпечена с над 500 милиона активи, от тях 150 милиона лева са сериозни активи от недвижими имоти.

Това е една добра сделка, подчерта Мавродиев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Тази сделка е обезпечена над 5 пъти.  От тази сделка ББР ще спечели над 30 млн. лева за 19-годишния период, които ще влязат в банката.

Тази сделка прочиства портфейлите на тези две банки. ББР директно превежда парите на двете банки, които те могат да насочат към малкия и среден бизнес.

Тези 75 млн. лева не са от 700-те, които сега се отпускат на ББР. Ние подпомогаме на 8500 компании, които са получили кредити от двете банки.

Банката внася дивиденти в държавата, посочи Мавродиев. За 2 години и половина активите на ББР са нараснали.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Той заяви, че банката работи по всички световни стандарти.

„Когато екипът ми влезе в банката, тя имаше активи от 2,4 млрд. лв. Сега тези активи са с 1 млрд. повече. Раздали сме 1 млрд. повече кредити за малкия и средния бизнес“, обяви Стоян Мавродиев.

„В момента Българската банка за развитие е с най-високата капиталова адекватност. Имаме един от най-високите кредитни рейтинги и се одитираме от една от най-големите компании „Делойт“, уточни той.

„Искам всички да разберат, че нито екипът на банката, нито ББР са извършили нещо нередно по конкретната сделка, за която бяхме обвинени. Доста е несправедливо към целия екип на банката да бъде обвиняван, при положение, че тези хора работят денонощно в последния месец, за да напишат и направят тези програми в полза на бизнеса и вършат своята работа честно, отговорно и почтено с много високо ниво на професионализъм. Благодаря им и се гордея с този екип“, допълни той.

Очаквайте подробности

Подобни статии

Илияна Йотова: За мен е цинизъм да няма тържества на Шипка

"Тези "зелени коридори" са доказателство, че организацията в този процес не...

Още в катергорията

Илияна Йотова: За мен е цинизъм да няма тържества на Шипка

"Тези "зелени коридори" са доказателство, че организацията в този...

Проф. Габровски: Антиваксърството е бизнес, което подлага обществото на риск

"Гарантирана е втората доза за ваксинираната с първа,"Зелените коридори"...