Строителният сектор: Необходимо е “строително цунами“ за излизане от икономическата криза

„Върви ли строителството, върви всичко“, заяви изп. директорт на Строителната камара

Строителният сектор обяви, че е необходимо “строително цунами“ за излизане от икономическата криза.

“Преди месец се обърнахме към обществото да не се спира строителството у нас и бяхме чути. Сега дойдохме с друг апел. Строителството е един от най-важните фактори, който задвижва цялата икономика. Това е мислене и на европейските колеги. Вчера проведохме видеоконференция с 20 страни от ЕС. Английските ни колеги смятат, че за да се излезе от икономическата криза, е необходимо “строително цунами“. Върви ли строителството, върви всичко“, заяви Валентин Николов, изпълнителен директор на Строителната камара по време на извънреден брифинг в МС заедно със зам.- министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

Николов даде пример с Италия, където се разработва програма за саниране на близо 1.2 млн. жилища. Италианците разчитат, че това ще донесе заетост на 430 000 души в страната, коментира Николов.

“Ние сме готови при наличност на средства много бързо да задвижим този механизъм. Направили сме предложение да се дават не повече от два обекта на една фирма едновременно, за да може повече фирми да участват в този процес“, поясни Николов.

Стана ясно, че 200 000 са заетите по официални данни в бранша.

Безработицата и потреблението са като скачени съдове и икономическите мерки, които трябва да се предприемат, са изключително важни“, допълни той.

Строителният бранш настоява правителството да отмени забраната, с която не се разрешава да се работи между 14 и 16 ч. Те искат ясни параметри на допустимите децибели шум – наредба, което да казва кое е шум.

„Трябва да подкрепим колегите от Камарата на строителите и да позволим работа в диапазона между 14 и 16 ч. в делничните дни. Тази тема обаче ще бъде обсъдена с ресорните министерства, за да има консенсус“, заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Предстои реализацията и на ВиК проекти в цялата страна, което също ще осигури достатъчен обем проекти за малкия и средния строителен бизнес.

Подобни статии

Кадиев: Ако правителството и КЕВР не направят нищо за цените на тока, ще върнат ГЕРБ на власт

Взимайте решения. Иначе ГЕРБ се връща. Борисов вече твърди как ние сме виновни...

Още в катергорията

Кадиев: Ако правителството и КЕВР не направят нищо за цените на тока, ще върнат ГЕРБ на власт

Взимайте решения. Иначе ГЕРБ се връща. Борисов вече твърди как ние...

Слави Трифонов: Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет

"Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си...

Божидар Томалевски: Промяната минава през възмездие. Иначе няма промяна, а подмяна

Председателят на ПП „Другата България“ нарече абсурден казуса с...