Училищата в Румъния остават „под ключ“ до септември

За десет дни през юни учениците, завършващи основните и средните училища, ще бъдат допуснати до учебните занятия, за да се подготвят за финалните изпити

Училищата, детските градини и университетите ще останат затворени в Румъния до края на учебната година заради новата коронавирусна пандемия, заяви президентът Клаус Йоханис. Планира се функционирането им да бъде подновено през септември.

“Ние се отказахме от идеята да отворим отново училищата. Би било невъзможно например учениците да спазват правилата за социално дистанциране, така че се опитваме да избегнем големи рискове”, каза Йоханис по телевизията.

Изключение ще бъде направено за учениците в последната година на основните и средните училища, на които за десет дни през юни ще бъде разрешено да посещават учебни часове, за да се подготвят за финални изпити.

През следващите месеци, вместо да ходят на училище, учениците ще продължат да участват в програми за дистанционно обучение.

Министърът на образованието Моника Анисие реши миналата седмица, че онлайн часовете трябва да станат задължителни, мярка, критикувана от ученическите асоциации.

“Стотици хиляди ученици нямат достъп до цифрови инструменти и не могат да участват в онлайн класове”, се казва в изявление на Националния съвет на учениците, който нарича мярката “дискриминационна”.

Румъния е една от най-бедните страни в Европейския съюз, като 38 процента от децата са изложени на риск от маргинализиране в обществото и бедност, сочат от Евростат.

Досега страната отчита 11 339 инфекции от новия коронавирус и 631 смъртни случая.

Два месеца след въвеждането му извънредното положение на страната ще бъде премахнато на 15 май, когато ограниченията за движение ще приключат, но носенето на маска за лице ще стане задължително в градския транспорт и в други затворени обществени пространства.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Американски ракетен разрушител е навлязъл в Черно море

САЩ потвърждават подкрепата си към своите съюзници в НАТО Ракетният разрушител на...

Още в катергорията

Американски ракетен разрушител е навлязъл в Черно море

САЩ потвърждават подкрепата си към своите съюзници в НАТО Ракетният...

Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции на „Северен поток 2“

Германското правителство призова членовете на Конгреса на САЩ да...

Макрон съобщи в „Туитър“, че си е поставил бустерна доза ваксина срещу коронавируса

Френският президент Емануел Макрон публикува съобщение в "Туитър", за...