Валери Симеонов: Разбрах се с премиера децата да не се връщат на училище!

Симеонов ще спасява туризма с безплатни ваучери за почивки

Не става въпрос за мое собствено мнение, а и на НФСБ и смятаме, че това би съсипало всичко постигнато до тук, а това би означавало разпалване на нови огнища. Какво става в междучасията, в тоалетните, тези деца които не са се виждали с месеци. Ако едно дете има коронавирус, какво става със семействата на всички деца. Ние сме категорично против това. В края на съвета обсъдихме мярката и се чухме с г-н Борисов и се реши децата да се върнат еднократно само за изпитите“, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред Нова телевизия.

По повод спасяването на летния сезон, Симеонов коментира, че от самото начало се говори за ваучери. „Идеята е тези 210 лева да осигурят 7 дневен престой, защото в противен случай ваучерите може да бъдат изтъргувани. Самият аз предвиждам как може да се изтъргуват парите от хотелите. Ваучерите ще се дават на служителя или работника, на осигурени хора, дали ще бъде през фирма или директно на работника зависи от изготвянето на наредбата“, допълни още Симеонов.

По думите му 30 лева на нощувка е една средна цена и всеки може да доплати. „Когато нямате чужди туристи и ще се разчита на около 2,5 млн. български туристи ще се разчита на конкуренция“, зави още лидерът на НФСБ и допълни, че големите хотели вероятно ще свалят цените си, за да може повече хора да се възползват от мярката.

Ще има и ваучери за ученици, като на тях те ще бъдат на стойност 100 лева и нямат общо със семейната ваканция. „Това е по-скоро към туроператорите“, подчерта още Симеонов.

Запитан за конфликта му с Николина Ангелова и дали предложенията на НФСБ се приемат, Симеонов заяви, че утре на политически съвет ще бъдат обсъдени. „Аз съм достатъчно зрял човек и отношенията ми с Ангелкова са назаден план и за мен е важно да се спаси туристическия бизнес“, заяви още Симеонов.

„И към настоящия момент хотелиерските услуги са единствените които имат 9 процента ДДС, не става въпрос за колосални думи, ако падне и за ресторантите. Мерките са изпратени на министър Горанов за експертиза. Споразумяхме се да съставим работна група, колегите от ВМРО, туристическия бизнес и да има един работещ текст. Защото час пик наближава за фаталната агония на туристическия бизнес. Знаете, че няма как да очакваме чуждестранни туристи“, допълни още Валери Симеонов.

За плажовете Симеонов заяви, че една от най-сериозните мерки е предоставянето на чадъри и шезлонги безплатно, като ще се намали и таксата на концесионерите. „За да можем да помогнем на бизнеса реално, а не само на приказки“, заяви още лидерът на НФСБ.

Подобни статии

Още в катергорията