Вчера не загина само Милен

Причината за тази трагедия е и в нас

Мен ако питате, жертвите от вчерашното убийство пред мола, са много повече от тези на коронавируса у нас.

Освен Милен вчера “умря” и това объркано и разглезено хлапе, синът на шефката на Винпром “Карнобат”. Животът му вече никога няма да е същия, а безумните му действия ще го преследват докато е жив. Престъпление и наказание. Достоевски вече е писал по темата..

“Умря” също и майката на въпросния Кристиан, за която съм сигурен, че сега седи обляна в сълзи и търси причината за случилото се. А причината е и в нея.

“Умря” и нещо незаменимо в сърцата на близките на Милен, както и в нашите сърца.

Мисля обаче, че причината за тази трагедия е и в нас. В цялото ни общество, което 30 години вместо свобода, ни продава свободия. Вместо култура, ни продава маршируваща неграмотност – в лицето на управляващи, парламент и чалга идоли – ценности, лишени от ценност, хора лишени от човещина.

Искам да кажа, че въпреки, че Милен ми бе приятел и от случилото се ме боли много, вярвам, че Милен щеше да потърси причината по-дълбоко. И именно затова той бе велик.

Убеден съм, че Милен щеше да обърне внимание на факта, че докато разпъваме объркана душа на това обречено хлапе, ние всички също носим вина.
Мисля, че той щеше да ни напомни, че по един или друг начин всички ние също сме мълчаливи съучастници в тази ужасна трагедия.

Дали ще го признаем на глас или не, няма чак толкова голямо значение. Това обаче е истината. Според мен.

Накратко, докато камъните от мъка летят, да не забравим за важното. А важното е, че трябва да проявим характер и воля и отново да се научим да бъдем хора, въпреки болката, въпреки усилието.
Не мисирки, не шибаняци, не озлобена маса, а хора.
С една дума – човеци.

Васил Петев, Фейсбук

Подобни статии

Крум Зарков пред пленума: Да дадем знак, че сме настроени позитивно към правителство без ГЕРБ

Ако БСП се оттегли от преговорния процес, ще гарантира ключовата роля...

Още в катергорията

Карадайъ: Безусловна подкрепа от наша страна няма да има, не предлагаме министри

Имаме едно неотменимо условие - възстановяване на демокрацията, връщане...