Вече 35-ти ден спецсъдът в София чака отговор може ли Арабаджиеви да бъдат съдени за данъци

Арабаджиеви бяха върнати в България с решение от 12 март 2019 г. Те бяха задържани в Испания, след като на 19 декември 2018 г. бяха обявени за издирване чрез Интерпол

Вече 35 дни спецсъдът в София чака официален отговор от испанските власти за делото срещу хотелиерите Маринела и Ветко Арабаджиеви. Пратени са две запитвания – първото от 3 март т. г., свързани с чуждото законодателство, изпълнението на европейските заповеди за арест и съгласието на Испания да екстрадира семейството му нас, пише „24 часа„.

На 27 март т. г. е получено писмо по електронната поща от Борха Хименес, служител за контакт в Мадрид, който съдейства за по-бързата комуникация между държавите по важни съдебни дела.

В него се пояснява, че са водени разговори в Евроджъст по казуса и че съгласно решение на Централния следствен съд Вълчо (Ветко) Арабаджиев е предаден на българските власти само по 2 обвинения – за участие в престъпна група и за пране на пари, но не и за данъчни престъпления.

От спецсъда в София заявиха, че все още не са получили официален отговор от съда в Испания, разрешил екстрадицията на Арабаджиеви. Мейлът на испанския служител е факт, но имал само информативен характер, без юридически последствия.

Журналист от в. „24 часа“ успя да се свърже днес по телефона с г-н Хименес. Той потвърди, че е пратил писмо по електронната поща, но отказа да коментира съдържанието му.

Арабаджиеви бяха върнати в България с решение от 12 март 2019 г. Те бяха задържани в Испания, след като на 19 декември 2018 г. бяха обявени за издирване чрез Интерпол.

„В решението на испанския съд за връщането на Арабаджиеви не са сочат данъчни престъпления, но няма и отказ да бъдат съдени по тях“, твърди магистрат, запознат с него. Тезата на адвокатите обаче е, че щом тези обвинения не се посочени и испанският съд не е дал съгласие бизнесменът и съпругата му да бъдат екстрадирани по тях, в тази част наказателното презсладване трябва да бъде прекратено.

Заради спора наскоро делото в спецсъда в София бе съдията, който го гледа. Определението обаче бе отменено от апелативния спецсъд. Насрочено бе заседание за 30 април, но заради извънредните мерки за COVID-19, то ще бъде отложено, вероятно най-рано за края на май т.г.

На 1 април т.г. 3-членен състав с председател Христина Михайлова отказа да пусне Арабаджиев, но нареди съпругата му Маринела да бъде преместена от затворническата болница под домашен арест. Решението не е окончателно. То е подписано с особено мнение от съдебния заседател Силва Аврамова. Според нея Ветко Арабаджиев също трябва да бъде пуснат под домашен арест с оглед на влошеното му здравословно състояние и рисковете в условията на епидемията от COVID-19.

За задържането на Арабаджиеви предстои окончателно да се произнесе Апелативният специализиран съд. Решението ще бъде взето на закрито заседание.

Подобни статии

Прокуратурата прекрати проверка на Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков

Рашков има право да обжалва отказа Прокуратурата прекрати проверката по сигнал на...

Още в катергорията

Прокуратурата прекрати проверка на Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков

Рашков има право да обжалва отказа Прокуратурата прекрати проверката по...

Извършват проверка в Община Стара Загора по сигнал за корупция

Служители на КПКОНПИ - Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършват проверка в...

Изпратили сме в Спецпрокуратурата копия от подадените декларации за имущество и интереси от Кирил Петков

По повод изявление на говорителя на Специализираната прокуратура, разпространено...