Веднъж агент на ДС – завинаги агент на ДС

Убийството на журналиста Милен Цветков е голяма трагедия, но е страшно цинично и отвратително някой да си прави личен пиар и да се представя като жертва на фона на личната и семейната драмa

За всезнаещия „експерт” и агент на ДС „Сашо“ Илиян Василев това не е морален проблем. Само минути след трагедията, от страницата си във Фейсбук, осветеният от Комисията по досиетата като агент на ДС „Сашо” започна да промива мозъци с цинични внушения и манипулации, че Цветков е убит и съвсем не ставало дума за трагичен инцидент. Василев насажда усещане, че журналистът е очистен от сили, свързани с правителството, Бойко Борисов и т.н. Такива заплахи имало, а и той самият бил от предупредените.

Ето части от мокрите сънища на Илиян Василев: „Убийство маскирано като инцидент? Стар прийом.” Като декорация Василев показва снимка от профила на Милен Цветков, на която журналистът преди дни е изразил несъгласие с носенето на маски.

“Няма да скрия, че ме предупредиха от властта, че сме на мушка. Не искам да спекулирам по-нататък, само обръщам внимание.”, уж деликатно подмята Василев, поставяйки и себе си в групата, нарочена за прочистване.

“Започнаха да убиват журналисти, нямате/нямаме друга защита освен да се разкрие цялата история. В живота всичко е възможно, но джигит да удари спряла кола на червено, няма как да мине за непредумишлено убийство. То си е екзекуция. Ако е предумишлено, то е логично да се предположи че е поръчково. И тук започват трудните въпроси и още по-трудните отговори.”, продължава манипулациите си Илиян Василев.
Всеки сам трябва да си даде ясна сметка – дали в случая става дума за параноя, старчески изменения, психични отклонения или просто за поредната ченгесарска операция и номера от арсенала на ДС, които Илиян Василев успешно пробутва на гражданите, надявайки се, че те ще повярват от лековерност и добронамереност на „експерта”.

Единственото вярно във виденията на агента на ДС е, че Милен Цветков недолюбваше властта, а едва ли и тя е хранила добри чувства към критика си. Но само толкова! В интерес на истината даже Цветков не е най-опасният и отявлен критик и противник на това управление, за да бъде посочен дори като виртуален обект за някаква разправа.

Кой трезво мислещ мозък може да повярва, че примерно някой от властта е привикал 22-годишното момче или родителите му и са ги увещали синът им да убие с бясна скорост Милен Цевтков. Какво ще му обещаят в замяна – фалимията става ясно, че има пари. Тогава – лека присъда и измъкване от затвора, защото – да речем, властта е в тяхни ръце?! Но на всичко отгоре на момчето му му лепват, освен причинената смърт, и превишената скорост, и употреба на наркотици, без възможност да се измъкне незабелязан от опасната игра. На тези бълнувания няма да повярва дори начинаещ криминален репортер, защото знае, че има доста по евтини и ефикасни методи да накажеш някого, без да потрошаваш джип Ауди за стотици хиляди, като си осигуряваш гарантиран пропуск за затвора и черен печат в биографията си до края на живота. Всъщност подобни подли внушения Илиян Василев пробутваше настървено и след убийството на русенската журналистка Виктория. Пак в същия ченгесарски стил, пак с главен виновник властта и Борисов.

Поведението на Василев е като на лешояд, който се храни от чуждата трагедия, но представя и себе си като жертва на голям заговор, защото се изживява като значим и опасен за властта, която упорито критикува, но инак и пуска тайничко хвалебствени есемеси. Ако се проследят коментарите на Илиян Василев от последния месец, става ясно, че той упорито се представя пред обществото и като генератор и автор на последния медиен проект на Милен Цветков. Вероятно само агентът е знаел за това си участие.

Действията на Илиян Василев, който от няколко месеца се изживява като агент за влияние на президента Румен Радев, не трябва да се подценяват, защото съвсем лековерно някои медии ги тиражират като нагнетяват манипулацията. Агент Сашо този път трябва да бъде разпитан в прокуратурата и да даде обясние – какво знае за поръчителите и „убийството” на Милен Цветков, кой го е предупреждавал и заплашвал? На обществото трябва да стане ясно – дали наистина Василев знае някаква поверителна и тайна информация, която може да е изключително важна за осветяване на кървавата катстрофа, или просто с трагедията подхранва собственото его и тщестлавие, като внушава вина и отговорност на други хора.

Прав ще се окаже поетът Стефан Цанев, който в интервю преди няколко седмици предупреди, че духовният онанизъм е най-опасното нещо, а обикновенно го практикуват хора, които не са направили нищо полезно в живота си.

Image may contain: one or more people and text

Антон Тодоров, Фейсбук

Подобни статии

Доц. Мангъров: Това вече го играхме! Маймунска шарка никога не е била особено опасна инфекция!

Материал за размисъл: По повод плашещите изказвания на някои изтъкнати „специалисти“ до...

Още в катергорията